Když se běhá, jezdí či chodí pro dobro duše

#EPP – Pomáhej pohybem

Mezi stovkami dobročinných projektů, které lidé podpořili svými sportovními aktivitami pomocí aplikace EPP – Pomáhej nebo minutou jízdy na Oranžových kolech Nadace ČEZ, jsou i takové, které mají za cíl zajistit lidem s mentálním postižením kvalitní život nebo pomoci lidem s duševním onemocněním. Takto získané finanční prostředky mění mnohé k lepšímu v ostravské Spirále, královéhradeckém Skoku do života a pražském Klubu Mosty.

Povědomí veřejnosti o různých typech mentálního postižení a duševních nemocí stále není úplně dostačující. Mnohdy se lidé diví, že jsou lidé s mentálním či různě kombinovaným postižením schopni třeba obsluhy v kavárně, na druhou stranu nerozumí tomu, proč někteří, zdánlivě zdraví lidé, nejsou schopni několik dní vstát, obléci se a jít do práce.

Projekty, které Nadace ČEZ zařadí do sportovní aplikace EPP – Pomáhej pohybem nebo je zapojí do charitativního šlapání na Oranžových kolech, pomáhají hned nadvakrát. Jsou snad tou nejjednodušší formou fundraisingu a navíc veřejnosti přibližují svět mimo jejich sociální „bublinu“.

Nová práce a divadelní festival díky EPPce

Jitku postihla v jejích 23 letech duševní nemoc. Místo studií, která by určitě jako absolventka gymnázia s vyznamenáním zvládla, nyní potřebuje podporu své rodiny. Pracovní uplatnění našla v chráněné šicí dílně, kterou společně s centrem Sociální rehabilitace v městské části Ostrava – Jih provozuje obecně prospěšná společnost Spirála.

Na vybavení dílny přispěla částkou 100 000 korun Nadace ČEZ, která Spirále převedla finance z energie vysportované dobrovolníky v rámci aplikace EPP – Pomáhej pohybem. „Duševní nemoc není mentální retardace, jak se veřejnost často mylně domnívá. Jedná se o onemocnění, které vzniká v průběhu života, s inteligencí ale nemá nic společného. Přicházejí k nám ti, kteří chtějí svůj život změnit, a my jim nabízíme příležitost. Ve Spirále nabízíme práci na přípravě cateringů, údržbě zeleně či v rámci obsluhy v Kafárně v Porubě a nově také v této šicí dílně,” přiblížila zástupkyně ředitelky Spirály Eva Krestová. Pomoc Spirály nejčastěji vyhledávají lidé s bipolární afektivní poruchou (dříve maniodepresivní psychóza), schizofrenií či poruchami osobnosti.

Díky daru od nadace mohla Spirála dílnu vybavit šicími stroji, řezacím plotrem i potřebným materiálem. Spolu s Jitkou zde pracují další tři ženy, pod jejichž rukama vznikají pěkné a užitečné věci, jako jsou například batůžky, podsedáky nebo kuchyňské chňapky. Výrobky se šijí na zakázku, některé se prodávají v obchůdku v Bílovci, v Ostravě a časem budou lidé moci podpořit provoz dílny i přes nákupní portál Fler.cz.

Také projektu obecně prospěšné společnosti Skok do života z Hradce Králové pomohli sportující s EPPkou a Nadace ČEZ. „Finanční prostředky jsme použili na pořádání divadelního festivalu na Pivovarském náměstí, do jehož organizace jsme zapojili naše kamarády s mentálním postižením. Ti se podíleli na samotné přípravě divadelní a hudební scény a obsluhovali hosty v Bistru u dvou přátel, kde naše pracovníky s postižením zaměstnáváme. Bylo velmi pěkné vidět, jak se prolínají oba světy, svět lidí s mentálním postižením a svět lidí bez postižení, jak spolu přátelsky komunikují a sdílejí své zážitky,“ říká projektová manažerka organizace Jitka Jirsová.

Skok do života poskytuje na území Hradce Králové kvalitní služby pro dospělé lidi s mentálním postižením z Hradce Králové a okolí, kteří chtějí s přiměřenou podporou samostatně bydlet, pracovat a užívat si života. Mezi služby společnosti patří společné cvičení, podporované bydlení, dílna s chráněnými místy a zaměstnávání personálu v Bistru u dvou přátel. „Těší mě, že jsme přínosné aktivity Spirály a Skoku do života mohli podpořit díky aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Dokazuje to, že mezi námi žije hodně lidí, kteří problémy osob s duševní poruchou či mentálním postižením chápou a rádi je podpoří,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Minuta cyklojízdy pro Klub Mosty

Další formou aktivit pro veřejnost, jejichž prostřednictvím Nadace ČEZ poskytuje neziskovkám finanční podporu, jsou Oranžová kola. Jde o speciálně upravená stacionární kola s počítadlem, kdy každý minutou pohybu může dle intenzity šlapání přispět k finální částce pro konkrétní neziskový projekt. Návštěvníci pražského hudebního festivalu Metronome roztáčeli pedály kol pro Klub Mosty při organizaci Fokus Praha. Klub tvoří otevřená skupina lidí s nálepkou duševního onemocnění, kterou vedou zkušení pracovníci. Nabízí účastníkům vstřícné prostředí a pravidelná setkání za účelem příjemně a smysluplně stráveného času. Kromě toho pomáhá i lidem hospitalizovaným v Psychiatrické nemocnici Bohnice při přechodu z ústavní péče zpět do domácího prostředí. Během dvou dní festivalu „vyšlapali“ lidé na Oranžových kolech částku 51 778 korun, kterou klub použije na programové aktivity mimo klubovnu, vzdělávání a na část mezd týmu. Fokus Praha je nezisková organizace poskytující sociální a zdravotní služby lidem s dlouhodobým duševním onemocněním v neústavních podmínkách.  Provozuje rovněž sociální firmy, jejichž smyslem je zaměstnávání lidí, kteří jsou znevýhodněni na otevřeném trhu práce.

 

Fota: archiv Skupina ČEZ
Festivalová fota: archiv neziskové organizace

 

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ