Ve třetím díle našeho seriálu o inspirativních podnicích zavítáme do kavárny bez předsudků, která se jmenuje Dismas. Sídlí v samém centru metropole – v Růžové ulici.

Je to sociální podnik, který zaměstnává osoby ze sociálně znevýhodněného prostředí a dává šanci i těm, kdo za sebou mají střet se zákonem. Tím, že dá práci nevyučeným lidem bez předchozí praxe v gastronomii, jim umožňuje lépe se uplatnit na otevřeném trhu práce.

Jméno je odvozeno od svatého Dismase

Jméno kavárny je odvozeno od svatého Dismase. Ten žil v 1. století a patřil k bandě lupičů, u které krátce po Ježíšově narození hledala přístřeší Marie s Josefem. Lupiči se o svatou rodinu postarali a Marie na oplátku uzdravila Dismasova syna z malomocenství. Rodina byla šťastná a při jejich odchodu řekla: „Pamatujte na nás kamkoli přijdete!“ A tak i v nebi Ježíš pamatoval na Dismase a učinil ho svatým. Ten se pak stal patronem vězňů, všech odsouzených k trestu smrti a také napravených zločinců.

Široká nabídka nápojů, lehkého jídla a dezertů

Nabízejí tu rozmanité druhy kvalitních káv v moderních úpravách, ale mají tu i turka připravovaného tradičním českým způsobem. V nápojovém lístku najdete množství čajů, čokolád, džusů i domácích ovocných limonád, ale také třeba nápoj ze zeleného ječmene. Osvěžit se můžete točenou zmrzlinou či si dát nějaký z dezertů, které jsou jako od babičky. Já jsem při své návštěvě neodolala cheesecaku s horkým ovocným přelivem. Ze slaných jídel tu servírují například quiche a panini. Od září si každý den můžete pochutnat na jiné polévce. U všech výrobků v Dismasu dbají nejen na kvalitu a čerstvost, ale snaží se podpořit férový obchod Fair Trade. Kavárna je kromě neděle otevřena denně od 10 do 20 hodin. Zařízení třípatrového prostoru je ve Vintage stylu neboli moderním retru; z barev převažuje bílá.

 

Kontakt:

Dismas – kavárna bez předsudků

Růžová 947/8

Praha 1

110 00

Tel.: +420 727 945 745

Otevírací doba:

PO–SO 10–20 hod.

Bezbariérová: ano (spodní část), WC je ale v patře

Dostupnost MHD: ano

Parkování: ulice

Venkovní posezení: ne (pouze lavičky ve výloze)

Herna: ano (v suterénu)

Platba kartou: ano

Wi-Fi: ano

Kontakt: 

http://dismas.cz

https://www.facebook.com/kavarna.dismas/


 

Přesun do “Růžovky”

  • Kavárna byla od roku 2014 přímo u zastávky Bílá Labuť – Na Poříčí 37. Tam se dveře podniku naposled otevřely v únoru 2016.
  • Dismas – Kavárna bez předsudků byla znovu otevřena v pondělí 3. 4. 2017 na adrese: Růžová 8, Praha 1.

Nezisková organizace Dismas

Posláním neziskovky Dismas, o.p.s. je pomáhat lidem s kriminální minulostí a mladým lidem do 26 let opouštějícím školská zařízení pro výkon ústavní péče začlenit se (zpět) do společnosti. Chce odbourávat předsudky ostatních vůči lidem se záznamem v rejstříku trestů a opouštějícím ústavní zařízení.

 

Foto: archiv Kavárna Dismas

 

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!