Na výstavu Cesta za duhou zajděte do kavárny Nona na Novou scénu

MY SOBĚ! Tak zní podtitul podzimní výstavy pod názvem Cesta za duhou. Již pošestnácté ukazuje svět optikou nevyléčitelně nemocných roztroušenou sklerózou. Výstavu Cesta za duhou lze zhlédnout od 25. října do 11. listopadu ve 3. patře Nové scény Národního divadla v kavárně NONA.

Pravidelné pořádání výstav děl nemocných s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou začalo v roce 2001 ve starokatolickém sociálně pastoračním středisku Communio. Jako výstavní prostory jsou záměrně volena veřejně přístupná místa, kudy denně proudí kolemjdoucí. Cílem výstavy je, aby se o nemoci a pracích pacientů s roztroušenou sklerózou dozvěděli i lidé, kteří by běžně do galerie na podobnou výstavu nepřišli.

Kurátorce výstavy Tereze Nagyové se podařilo tento rok nenásilně propojit hlavní motto Národního divadla „Národ sobě“ s tvorbu umělců profesionálů i amatérů, kteří tvořili letošní díla s podtitulem „My sobě“.

„Jsme potěšeni, že si umělci s roztroušenou sklerózou vybrali pro 16. ročník výstavy Cesta za duhou právě prostory kavárny Nona Nové scény. Obdobně jako motto Národního divadla „Národ sobě“ koresponduje motto výstavy „My sobě“ s lidskostí a s uměním podívat se na svět jinýma očima. Umění vždy lidi spojuje,“ uvádí ředitel Národního divadla Jan Burian.

Ústřední motiv výstavy Cesta za duhou a všech doprovodných tiskovin vytvořil Jan Müller. „Každá účast na výstavě je pro mne jako samouka nesmírná pocta. A pokud by se našel alespoň jeden člověk, kterého má práce potěší či rozesměje, mělo to smysl,“ říká pravidelný spoluautor Cesty za duhou.

Ve čtvrtek 1. listopadu v 16.30 hodin přivítají výstavní prostory kavárny Nona na Nové scéně Národního divadla nejen pacienty s roztroušenou sklerózou (RS), ale všechny, kteří zavítají na vernisáž jejich tvorby. „Až do 11. listopadu bude hostit jeden z hlavních symbolů naší české identity šestnáctý ročník výstavy děl od dvaceti dvou umělců, kteří mají jedno společné – diagnózu RS,“ říká předsedkyně správní rady neziskové organizace Revenium Hana Potměšilová.

„Dnešní léčba umí u nemoci zmírnit řadu příznaků, ale doporučují se i další formy terapie. Terapeutický účinek umělecké činnosti napomáhá přijetí nemoci jako takové a pozitivně ovlivňuje psychický i emoční stav pacienta,“ vysvětluje Eva Kubala Havrdová, vedoucí lékařka RS centra Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Jako každoroční garant výstavy přidává i svoji osobní zkušenost. „Z letité praxe mohu říci, že řada pacientů nachází v umění velký životní náboj, a právě proto je každý ročník Cesty za duhou plný pozitivní energie.“

Výstavu pořádá Revenium, z. s., za podpory, CEROS, o. p. s., Nadačního fondu IMPULS, UNIE ROSKA a společnosti Merck, která je přední farmaceutickou a chemicko-technologickou společností působící v oblasti léčiv, přírodních věd a materiálů pro vyspělé technologie.

Podrobné informace najdete na www.cestazaduhou.cz a www.aktivnizivot.cz

Přidat se můžete i k události na Facebooku.

 

Foto: Tereza Nagyová

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ