Festival Jeden svět chce být co nejpřístupnější

Jak chápat sama sebe, odlišit se  od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti propast? Po tom bude pátrat letošní již 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten se bude konat od 6. do 17. března v Praze a poté v dalších 35 městech po celé republice.

Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Bohatý program i debaty

Kromě každoročních tří soutěžních kategorií (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a soutěž lidskoprávních dokumentů Máte právo vědět) a dalších devíti tematických kategorií se na Jeden svět podruhé vrátí také program speciálních debat nazvaný Mluvící kino. Ten  přiveze do Prahy odborníky z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů.

Příkladná snaha o přístupnost a bezbariérovost

Již poněkolikáté je festival dokumentů o lidských právech i příkladem dobré praxe v přístupnosti. Mimo jiné tu mají mezi dobrovolníky lidi s nejrůznějšími handicapy.

O všem, co v této oblasti nabízí, informuje festival na webu ve speciálním odkazu Přístupnost.

Tam najdete nejen informace o vstupném, rezervacích a kontaktech, ale i seznam všeho, co pro diváky se speciálními potřebami přichystali. Jde o titulky, audiopopis, tlumočení, relaxované projekce nebo indukční smyčku.


Festival Jeden svět:

Uvede 18 dokumentů s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé, které barevně rozlišují mluvčí a signalizují relevantní zvuky.

Nabídne 5 filmů s audiokomentářem pro nevidomé či slabozraké.

Nabídne 3 relaxované projekce, v jejichž uvolněnějším aranžmá si mohou filmy vychutnat lidé s mentálním postižením, epilepsií nebo autismem.

Kromě toho festival zajišťuje co možná největší bezbariérovost festivalových míst pro diváky na vozíku či s jiným omezením pohybu.

Zdroj: http://www.helpnet.cz/aktualne/dokumentarni-festival-jeden-svet-bude-pro-vsechny

Vše o přístupnosti: https://www.jedensvet.cz/2019/pristupnost

Vše o festivalu: https://www.jedensvet.cz

 

Foto: Web Jeden svět 2019

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ