Autoři Cesty za duhou se představují: Bohuslav Večeřa

Poznejte s námi zajímavé lidi, kteří se našli ve světě umění. Malují, fotí, modelují a tvoří. Nahlédněte do životů, ve kterých svou roli hraje i diagnóza roztroušené sklerózy (RS). Možná se dozvíte i věci, o kterých se běžně nemluví. Zjistíte, že autoři výstavy Cesta za duhou mají co říct, a také to dělají. Po svém. Pár řádky, jedinečným jazykem, několika obrázky, nebo i beze slov. S grácií i talentem. Tak se začtěte a nechte se strhnout.

Představujeme vám Bohuslava Večeřu.

Jmenuji se Bohuslav Večeřa, je mi 65 let a jsem z Jihlavy. Celý můj život je s tímto městem spojen, narodil jsem se tu, studoval i pracoval. Zde jsem se také oženil, založil rodinu a společně se ženou vychoval dvě dcery.

Můj profesní život se stále pohyboval kolem strojařiny. Byl jsem dílenský kontrolor, kontrolor, pak konstruktér nářadí a měřidel. Odtud byl jen krůček k podnikovému metrologovi.

 Musel jste kvůli diagnóze nějak změnit svůj život?

Kvůli přetrvávajícímu pocitu únavy jsem zašel k lékaři. A následovala neznámá diagnóza, kterou lékaři nazývali vždy jen latinsky, a jejíž český název „RS“ zazněl až při změně zaměstnání. Potřeboval jsem totiž za sebe v práci občas náhradu, což v té stávající možné nebylo. Nakonec jsem skončil v plném invalidním důchodu.

Využíváte nabídky neziskovek, pacientských organizací nebo odborných center?

V životě s diagnózou mi pomáhá jihlavský spolek Roska, do jehož činností jsem se zapojil společně s manželkou. Považuji to za rozumné využití „volného“ času. Rád se účastním našich přednášek a konferencí, spolupracuji s podobně postiženými lidmi a starám se o webové stránky spolku.

Co by lidé podle Vás měli o roztroušené skleróze vědět?

Lidé by neměli bláhově věřit všemu, co se objeví na internetu. Podle mě je lepší kontaktovat RS spolky jako je právě Roska nebo MS centra, ty totiž nejrychleji reagují na nové poznatky a vždy spolupracují s lékaři. Odpovědi na otázky se proto vyplatí hledat přímo u nich.

Jakým způsobem tvoříte, co Vás baví, co pro Vás tvorba znamená?

Spoléhám se na náhodu. Nejdůležitější je mít vždy u sebe záznamové zařízení, foťák, mobil, tablet. Zachytím cestou to, co mě zaujme a pak doma při prohlížení výsledků snažení zjišťuju, jak mi můj původní záměr vyšel.

Jaká pro Vás byla výstava Cesta za duhou?

Cesta za duhou mě, ostatně jako každoročně, opět posunula o kousek dál.

Máte nějaký životní sen? A daří se Vám ho plnit?

Životní sen od doby, co jsem přestal pracovat, už dávno nemám. I když, nikdy neříkej nikdy, jenže pokud vím, tak lék na RS zatím nikdo nenašel. Ale vlastně přát bych si to mohl. Stejně jako prožít život tak, aby si na mne ostatní lidičkové rádi vzpomněli.

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ