V dalším díle seriálu Výlety bez bariér vás chceme pozvat na zámek do východočeských Častolovic, kde začala 19. dubna letošní turistická sezóna.

Expozice, posezení na nádvoří plném květin, voliér s ptáky nebo v zámecké kavárně za zvuků tlumené hudby v návštěvníkovi vyvolá pocit, že je tu vítán a že přišel k paní hraběnce na návštěvu domů. A je to skoro tak…

Současná podoba častolovického zámku totiž nemá jen historickou hodnotu, ale díky úsilí majitelky Diany Phipps Sternbergové, která v minulosti působila také jako bytová architektka, je i oázou klidu, pohody a krásy. A místem, kde jsou historické věci součástí moderního života.

Na návštěvu si proto určitě vyhraďte dost času, protože přáním paní majitelky je, aby se na zámku i v jeho okolí všichni cítili pohodlně, a aby si zde každý návštěvník našel to, co ho zajímá.

A je z čeho vybírat – kromě zámecké expozice tu je galerie, obřadní síň a další prostory pro konání společenských akcí.

Zámecký park s oborou, zvěřinec a dětské hřiště jsou otevřeny denně po celý rok a uzavírají se až při setmění.

Samozřejmostí je pro hraběnku Sternbergovou, která byla v 90. letech blízkou spolupracovnicí Olgy Havlové, i vstřícnost k lidem s handicapem.

Pro nevidomé návštěvníky jsou připraveny speciální hmatové prohlídky, pro bezbariérový přístup do zámecké expozice je k dispozici zvedací plošina a u vyšších prahů jsou nainstalované nájezdy. V objektu je také bezbariérová toaleta.

I zahrádka kavárny, stejně jako přilehlá galerie jsou bezbariérové. Jen do kavárny na nádvoří vedou dva schody.

Vše lze domluvit, problémy tu nebudou mít ani s vodicími a asistenčními psy, také ostatní pejskové tu totiž mohou – jsou-li na vodítku – všude.

Parkoviště se nachází v těsné blízkosti zámku.

Park a zvěřinec nemají náročný terén.

Kontakt:

Zámek Častolovice
Masarykova 1
Častolovice 517 50

Tel.: 494 323 646, 732 832 442

info@zamek-castolovice.cz

Web:

www.zamek-castolovice.cz

Na seriálu spolupracujeme s webem Aktivní život, jehož stále aktualizované tipy na výlety a ubytování bez bariér po celé České republice doporučujeme.


Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz

  • Majiteli byli Jiří z Poděbrad,  Vilém z Pernštejna a také Rudolf II.
  • V letech 1588 – 1615 byl objekt přestavěn na renesanční zámek.
  • Roku 1694 koupil Častolovice nejvyšší purkrabí království Adolf Vratislav ze Sternberga.
  • V druhé polovině 19. století byla část zámku přestavěna v novogotickém slohu a byl založen anglický park.
  • Během 20. století se vrátila původní renesanční podoba, přibyla věž s nádrží na vodu a východní křídlo zámku bylo zvýšeno o jedno patro.
  • V roce 1940 přešel zámek pod německou nucenou správu, která v roce 1942 donutila rodinu Sternbergových sídlo opustit. Po II. světové válce bylo častolovické panství navráceno Leopoldovi Sternbergovi, ale pouze do roku 1948, kdy bylo panství zkonfiskováno státem.
  • V roce 1992 byl zámek v restituci vrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové. Ta na zámku žije a stále pracuje na jeho správě a zvelebování.

 

Foto: archiv zámku Častolovice

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ