Za pomoc lidem bez domova dostali Medicinaulici Cenu Miloslava Petruska

Říkají si Medicinaulici. A právě na ulici zapojují již tři roky budoucí lékaře a sestry – studenty medicíny do poskytování základního ošetření lidem bez domova. Projekt obdržel Cenu Miloslava Petruska za prezentaci Karlovy univerzity za rok 2018.

„Lidi přežívající přímo na ulici oslovujeme již 22 let. Vedle jídla, teplého ošacení a rozhovoru jim nabízíme i zprostředkování lékařské pomoci a pomáháme při zajištění základního ošetření. To se ukázalo jako jeden z nejdůležitějších pilířů pomoci lidem bez domova,“ říká Aleš Strnad, vedoucí terénního programu Naděje v Praze.

Zdraví lidí bez domova je chatrné, mají řadu potíží

Zdravotní stav bezdomovců je vzhledem k jejich způsobu života většinou velmi špatný. „Nejčastěji trpí kožními chorobami, nemocemi horních cest dýchacích, ale objevují se u nich také nebezpečné přenosné choroby. Pro jejich zanedbaný vzhled a nedostatečnou hygienu je problémem jejich ošetření v běžných zdravotnických zařízeních,“ upřesňuje Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dodává: „Proto někteří z nás začali spolupracovat s pražskými charitativními organizacemi, jako je Naděje, Armáda spásy nebo ekumenické hnutí Sant’Egidio, a do této činnosti se zapojují i Medicinaulici.“

Snaha o bezbariérovou komunikaci

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, který je sám lékař, ocenil mimo jiné to, že projekt studentů lékařských fakult ve své praxi usiluje o bezbariérovou komunikaci s lidmi na okraji společnosti: „Věříme, že našim klientům přinášíme naději, důstojnost a pocit rovnosti a mnohdy teprve ve druhé řadě ošetření,“ říkají Anna Ouřadová, Rut Habartová, Václav Melenovský, David Varyš a Marek Havrda, pětice oceněných studentů tvořící jádro celého projektu.

Během akademického roku se podílejí na poskytování zdravotní péče lidem bez domova stabilně třikrát týdně ve vybraných terénních programech nebo ošetřovnách, v zimních měsících navíc působí při nouzových ubytovacích zařízeních provozovaných Nadějí nebo Armádou spásy. „Naše pomoc je primárně zaměřena na osoby na okraji společnosti se sníženým přístupem ke zdravotní péči, z nichž mnoho z nich žije skutečně bez domova. Ale věnujeme se každému, kdo se k nám dostaví,“ upřesňuje David Varyš.

Projekt navazuje na iniciativu bývalé studentky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Andrey Pekárkové, praktické lékařky v ordinaci pro chudé a současné klíčové osobnosti pouliční medicíny v Česku.

Stejně jako ona i studentský projekt Medicinaulici navazuje na celosvětové hnutí Street Medicine. To vzniklo v průběhu devadesátých let 20. století ve Spojených státech amerických kolem internisty Jima Witherse. Právě heslo: „Dokud budou lidé spát na ulicích, pod mosty, podél řek, budeme jim poskytovat zdravotní péči přizpůsobenou jejich realitě“ je studentům každodenním impulzem, který upozorňuje na zásadní rozdíl v přístupu k těmto klientům oproti většinovým pacientům.


Medicinaulici

  • Sdružují studenty oborů Všeobecného lékařství a Ošetřovatelství všech tří pražských lékařských fakult Univerzity Karlovy.
  • Jejich snahou je přispět ke změně v přístupu zdravotníků k pacientům na okraji společnosti a k řešení omezeného přístupu ke zdravotní péči lidem v nouzi.
  • Iniciují mezioborovou diskuzi a přispívají k řešení snížené dostupnosti zdravotní péče lidem bez domova.
  • Přinášejí na akademickou půdu problematiku bezdomovectví a zdravotní péče o sociálně vyloučené, zasazují se o ukotvení příslušných předmětů do oficiálního kurikula.
  • Naplňují poslání medicíny jako svobodné činnosti ve prospěch potřebných.

Bezdomovectví v Praze

Řešení problému bezdomovectví a především otázky poskytování zdravotní péče bezdomovcům je v rámci České republiky velmi podceňováno. To zvyšuje rizika spojená nejen se zhoršováním a ohrožováním života bezdomovců, ale i širší populace. Terénní práce, ošetřovny a nízkoprahové ordinace hrají při poskytování zdravotní péče osobám bez přístřeší klíčovou a nezastupitelnou úlohu – uvádí Koncepce návrhů řešení problematiky bezdomovectví v Praze v letech 2013 – 2020, publikovaná pražským Magistrátem v roce 2012.


Cena Miloslava Petruska za prezentaci

Byla zřízena v roce 2013 a je udělována za pozitivní počin, který má významný dopad na vytváření veřejného obrazu vnímání Univerzity Karlovy v Praze. Cena je pojmenována po předním českém sociologovi. Cenu lze udělit jednici i skupině bez ohledu na příslušnost k akademické obci univerzity. O udělení ceny rozhoduje rektor. S udílením ceny je spojena i peněžitá odměna.

 

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ