Nevýhoda nesmyslů je v tom, že mají vlastní pokroucenou logiku. Bohužel uvěřitelnou.

Ty pracuješ?! To přece nemůžeš, vždyť na to něco bereš! A že ne! Tohle je taková kravina! Přestaňte ji prosím šířit jednou provždy.

Člověk s handicapem většinou nejen že pracovat může a chce, ale zpravidla po tom vysloveně prahne. I s důchodem. Ze stejných důvodů jako vy všichni ostatní, ač tak rádi tvrdíte opak. Práce totiž dává životu řád, můžete se realizovat, družit a cupovat u kompu a kafe, máte příjem a taky jste v nějakém oboru i něco jiného než jen soubor chromých končetin, nervů, vnitřností, kostí a svalů.

Žádnej kripl nezná hodnotu peněz, když nevydělává. Mám chuť zařvat něco společensky dost nevhodnýho a následně na původce této myšlenky skočit.

Právě ti z nás, co práci nemají nebo mít nemohou, si velmi bolestně uvědomují každou kačku. Protože máme spoustu nákladů na to, abychom vlastně vůbec mohli začít nějak fungovat. Namátkou za auto, za asistenty a pomocníky, za kvalitní boty, brýle, slušné jídlo, pomůcky a hlavně za rehabilitaci, kterou fakt nepokryje free tutorial nějaké hvězdičky na YouTube, co má orgasmus vždycky, když zahlídne vlastní bicák.

Ne, invalidní důchod na to nestačí. Náklady lidí, co z různých důvodů nemohou pracovat, nejsou nižší o to, že si cestou z práce neskáknou pro latté, nový tričko a marlborky. Protože diagnóza je s nimi i doma. Vlastně hlavně tam. Spolu s bolestmi, únavou, výkyvy elánu, izolací a běžnými povinnostmi, péčí o sebe a o domácnost a s řečmi všech těch vytíženejch a důležitejch.

Nepracovat tak neznamená ležet a utrácet cizí prachy, a už vůbec ne plnotučně odpočívat a nic nedělat.

Ty toho zneužíváš! Geniální hláška všech těch, co zřejmě mají za to, že člověk s handicapem je plaché, trpící, nesmělé a prakticky neviditelné cosi, co snáší svůj úděl, aniž by ho někomu nějak připomínalo.

Houby! Ke zdravému přijetí stavu věci patří nejen nezabalit to a rýt dál držkou v zemi ze všech povinností, ústrků a bariér (jo, jsem dramatická), ale taky si užívat určitá privilegia a možnosti. Klidně všechny tři, čtyři, co z toho plynou. ☺

Nebuď hypochondr, to má každej. Je mi líto, ale ve světě diagnóz je spousta extrémů a podivností, které „zdravou“ optikou působí buď banálně, nebo mírně řečeno podezřele. Ale to přece neznamená, že si jejich dopad vymýšlíme nebo že tu někdo skuhrá.

Já netuším, jak třeba bolí ruka vás, ale když bude bolet mě, znamená to, že přestanu chodit. Protože se za chůze o ruce opírám a jinak to nezvládnu. Nezáleží na tom, jak moc se budu snažit, protože už tak přetížené tělo výpadek dalšího ozubeného kolečka prostě nedá. I když mám ještě pár nohou, poslední dobou skoro dva zadky a kreativní myšlení.

Nene, tak to určitě není. Hodně lidí zastává názor, že o bolesti, nemocech a postižení se nemluví. Mlčí se taky o všem, co to v životě reálně přináší a jak to vypadá.

Protože když se v tom budeme hňahňat, možná to nebude ani obdivuhodný, ani k smíchu a asi nebudeme mít co poradit. Riskujeme, že se nám tu poláme mraveneček. Prosím vás, čemu přesně to vadí? A komu?

Přestaňte popírat, porovnávat, tajtrdlíkovat, měnit téma a hledat něco pozitivního na tom, co zrovna ani trochu kladný není. Nemusíte se bát, na herdy a srandu dojde taky, jen později. Ta posloupnost je přitom dost důležitá.

Nevěřte nesmyslům, nestojí za to. Věřte nám, my to žijeme.

 

Foto: Pixabay

6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Jana B.
Jana B.
4 let před

Standardně supetr, Helčo, jen tak dál!

#perplexveměstě
#perplexveměstě
4 let před
Reply to  Jana B.

Jani, děkuju!

Thor
Thor
4 let před

Za ty tři várky se tu objevila jedna věc, ktera se sem dle mého nepatří
“Ty toho zneužíváš! ” Je až příliš obecné informace tvrzeni aby bylo možno prohlasit za nesmysl. Nesmyslné by bylo zobecňováni.
Bohužel jsem přesvědčen že jsou mezi námi tací, kteří zneužívají.,.

#perplexveměstě
#perplexveměstě
4 let před
Reply to  Thor

Dobrý den, moc děkuji za komentář, těší mě, že i jako superhrdina nad tím dumáte. 🙂 Ve sloupcích nedokážu vždycky pojmout všechny věci a situace tak, aby byly naprosto jednoznačné a srozumitelné. Je mi jasné, že můžete mít nepříjemné zkušenosti, přesto já vycházím z těch svých, kde “ty to zneužíváš” zaznívá ve chvílích, kam to vůbec nepatří. Například když si stoupnu dopředu fronty (i když mám nohy a na bus pod nátlakem i popoběhnu), když požádám o místo (a to nemám berle) nebo když půjdu na výstavu zadarmo a s průvodcem (i když sama chodit zvládnu a mám vlastní příjem).… Číst vice »

Thor
Thor
4 let před

Zdracim
😀 S tim superhrdnou so to ma asi takle: comment image

“síly a pozornost výjimečně nevěnovat stoji a chůzi, ale něčemu nebo někomu jinému.” Presne vim o cem mluvite … “nedupej, prece umis chodit bez dupani!”, mno umim ale kdo na to ma myslet, dulezitejsi je proc a kam jdu

Ale abych se vratil k “ty to zneužíváš”, ja cht2l jen ric, ze i kdyz tohle obcas slycham, nedivim se, ze to nekdo pronese, protoze daleko casteji vidam napr. na vyhrazenych mistech drahe autaky sice s kartou za oknem ale mezi posadkou rozhodne neni nikdo s odpovídajícím stavem ….

#perplexveměstě
#perplexveměstě
4 let před
Reply to  Thor

Děkuju za dovysvětlení i pobavení. 🙂 Dupněte si zase klidně i příště! 🙂 Mějte se moc hezky.

Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!