Software do telefonů od BlindShellu míří na americký trh

České firmě BlindShell, která vyvíjí software do telefonů pro zrakově postižené seniory, se čím dál víc daří za hranicemi. Aktuálně hlásí vstup na trh ve Spojených státech a finišuje distribuci v subsaharské Africe.

Výrobce mobilních telefonů, donedávna startup, původně vznikl na pražském Českém vysokém učení technickém – první aplikace totiž vzešla z diplomové práce. A jak se telefonům pro slabozraké a nevidomé seniory povedlo dostat do světa velkého byznysu?

„O proniknutí na americký trh usilujeme od roku 2016 a očekáváme, že teď, když se to povedlo, vytvoří ještě v tomto roce 30 procent našeho letošního obratu,“ říká ředitel BlindShellu Jan Šimík a dodává: „V březnu 2019 jsme si účastí na velké výstavě v USA ověřili, že zájem o naše telefony skutečně je. Od té doby jsme intenzivně pracovali na verzi pro USA a během pár týdnů už budou za mořem doslova u zákazníků na stole.“

Dobrým krokem bylo navázání partnerství s organizacemi, které mají v USA na starosti pomůcky pro handicapované, mimo jiné se silnou asociací VA (US Department of Veterans Affairs).

Klíč k úspěchu však ležel i v oblasti technologie: „V roce 2016 jsme pochopili, že náš tehdejší model nebyl pro americký trh vhodný. Snad každý se tam ptal na ovládání hlasem. A to jsme tehdy ještě neuměli. Náš současný model to však už plně ovládá, takže mu nic nebrání, aby v Americe uspěl,“ doplňuje příběh cesty mobilu BlindShell na americký trh Jan Šimík.


BlindShell je česká společnost, která vyvíjí software do telefonů pro zrakově postižené seniory.

Její první aplikace vzešla z diplomové práce na pražské ČVUT, dnes firma prodává své produkty téměř v celé Evropě. Letos na podzim vstoupila na americký trh a finišuje distribuci do subsaharské Afriky.

V současnosti nabízí dva modely pro nevidomé. BlindShell Classic je model s klasickou konstrukcí a tlačítky – má však speciálně upravený software pro nevidomé. Dalším modelem je BlindShell 2 Baroque. Ten má již dotykový displej.


Deloitte Technology Fast 50

Firma BlindShell letos obdržela ocenění v soutěži společnosti Deloitte Technology Fast 50 CE. Ta oceňuje nejrychleji rostoucí technologické společnosti ve střední Evropě, a to v kategorii Rising Star. Podmínkou pro zařazení do této kategorie jsou výnosy přes 30 000 eur v každém z posledních tří let.

Web: https://www.blindshell.com/cs/main-page-cz/

 

Foto: web Blindshell.com

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ