Mobilní aplikaci Záchranka je možné použít v další zemi. Čechům tak po přejetí hranic s Maďarskem odpadá strach z komunikační bariéry.

Aplikace Záchranka předá na dispečink maďarské zdravotnické záchranné služby nejen přesnou GPS polohu člověka v nouzi, ale i jeho základní zdravotní a osobní údaje, které má v aplikaci vyplněné, včetně kontaktů na blízké osoby či informaci o stavu baterie.

„Poté, co zraněný zmáčkne nouzové tlačítko, se objeví tabulka devíti nejčastějších zdravotních problémů/poranění. Když volající jednu z nich vybere, odešle se tato informace záchranářům společně s dalšími informacemi, jako je poloha a nastavený profil. Na dispečinku tedy ještě před telefonickým spojením vědí, co se stalo, kde se to stalo a komu se to stalo. Komunikace se tak značně zjednoduší a odstraňuje také významnou jazykovou bariéru, kterou Češi při komunikaci v Maďarsku mohou mít,“ upřesňuje autor aplikace Filip Maleňák.

Při přejezdu hranic není nutné v nastavení aplikace nic měnit, sama pozná, že se nachází na území Maďarska, a v případě zmáčknutí nouzového tlačítka kontaktuje tamní záchrannou službu. „Vzhledem k novince prosíme všechny uživatele, aby si aplikaci Záchranka aktualizovali. Čas od času je také dobré aplikaci vyzkoušet v testovacím režimu a zkontrolovat, zda je veškeré nastavení v pořádku. Lze tím předejít nejasnostem při ostrém použití – člověk už ví, jak postupovat, což v krizové situaci pomůže zachovat chladnou hlavu,“ říká Maleňák.

Tým aplikace Záchranka navíc pomohl vytvořit aplikaci ÉletMentő, která bude pro obyvatele Maďarska fungovat stejně jako aplikace Záchranka v Česku. „Jsme nadšení myšlenkou společné aplikace, která přivolá pomoc doma i v zahraničí a doufáme, že se časem přidají i další evropské státy,“ doplňuje Gabor Csato, ředitel záchranné služby Országos Mentőszolgálat. „Díky síti Nadací Vodafone po celém světě má aplikace Záchranka mimořádnou platformu pro další rozšiřování. Mezi našimi zahraničními kolegy má navíc skvělou reputaci. Věřím proto, že další země budou Maďarsko brzy následovat,“ dodala Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

Tým aplikace Záchranka chce, aby nebyla jen prostředkem k přivolání pomoci, ale komplexním a univerzálním nástrojem přispívajícím k ochraně zdraví a života svých uživatelů.

Kromě interaktivního návodu první pomoci, nejobsáhlejší databáze AED (automatické externí defibrilátory) v ČR a navigaci k nejbližším pohotovostem a pohotovostním lékárnám, nabízí od roku 2019 i tzv. varovná upozornění. Jde o systém varování obyvatel na vybraném území v krizových situacích, který tak vhodně doplňuje jiné zákonné a zavedené prostředky. Aplikace umožňuje zaslání notifikace s varováním před život ohrožujícími událostmi, a to ve spolupráci s krizovým řízením města či kraje.


Aplikace Záchranka

  • mobilní aplikace Záchranka slouží k rychlému kontaktování Zdravotnické záchranné služby nebo Horské služby
  • v Česku funguje 4 roky
  • má ji více než 1 150 000 uživatelů
  • autorem projektu je Filip Maleňák
  • jednoduchý způsob přivolání záchranářů funguje pro české uživatele také v Rakousku a na slovenských horách
Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!