ČR podpořila Chartu o začleňování postižených do humanitárních aktivit

To, že jsou handicapovaní lidé během válek a nejrůznějších krizí a katastrof obzvlášť zranitelní, si uvědomují signatáři Charty k začleňování osob se zdravotním postižením do humanitárních aktivit. K tomuto dokumentu se nyní připojila i Česká republika.

Charta vznikla v květnu 2016 na Světovém humanitárním summitu jako mezinárodní iniciativa usilující o to, aby osoby s postižením měly bez jakékoliv diskriminace přístup k humanitární pomoci.

„Česká republika se jako signatář Charty zavazuje podporovat zapojení osob se zdravotním postižením a jejich zastupujících organizací do humanitární pomoci, od vyhodnocování potřeb a plánovacích procesů, přes praktickou dostupnost služeb po vyhodnocení jejich kvality. Lidé se zdravotním postižením čelí při humanitárních krizích zpravidla větším překážkám než běžná populace. Přitom stačí drobná opatření, včetně jejich přímého zapojení, aby se většinu těchto překážek podařilo překonat,“ vysvětluje Hana Volná, zástupkyně ředitele Odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci ministerstva zahraničních věcí.

Charta obsahuje konkrétní politické závazky zaměřené na to, aby se podařilo zajistit dostupnost humanitární pomoci pro lidi se zdravotním postižením a také jejich ochranu v souladu s mezinárodním právem před násilím, vykořisťováním a zneužíváním, včetně sexuálního a genderového násilí, kterému bývají v krizových situacích vystaveni.

Chartu již podpořilo více než sedmdesát aktérů, nejde jen o státy, ale například také o organizace OSN či neziskové organizace.

 

Charta k začleňování osob se zdravotním postižením do humanitárních aktivit:
mzv.cz/file/3849309/Charta_k_zacleneni_osob_se_zdravotnim_postizenim_do_humanitarnich_aktivit.pdf

Zdroj:
mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/x2020_01_24_cr_podporila_chartu_k_zaclenovani_osob.html

 

Foto: Pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!