Termín hackathonu, na němž budou účastníci pomocí umělé inteligence vyvíjet řešení, která pomohou lidem se zdravotním omezením, se posouvá na 10. březen. Mění se i uzávěrka přihlášek, jež je nově v poslední únorový den. Důvodem je velký zájem účastníků ze zahraničí.

Praha se na den promění v líheň projektů umělé inteligence

Hackathon, který se bude konat v prostorách Microsoftu, se zaměřuje na oblast obchodu, protože pro mnoho lidí se zdravotním omezením jsou běžné denní aktivity – například nákup – velkou bariérou.

„Obchodní průmysl je obrovskou součástí našeho světa a nebýt schopný se do něj zapojit je velmi frustrující. Právě proto jej chceme učinit přístupnějším pro všechny,“ vysvětluje ředitelka Sdružení VIA Radka Bystřická.

„Jsme právem hrdi, že společnost Microsoft hned od počátku podporuje ambiciózní projekty usnadňující lidem se zdravotním znevýhodněním jejich každodenní život. Moderní technologie a umělá inteligence dokážou plně reflektovat i velmi specifické potřeby těchto lidí, kteří díky navrženým digitálním řešením získávají novou svobodu – nezávislost a přirozeně i vyšší kvalitu života,“ říká Rudolf Urbánek, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Akce je otevřená pro neziskové organizace, start-upy nebo univerzitní týmy, které již pracují na svém projektu: to znamená, že už mají například vyrobený první prototyp, vytvořený tým nebo jasnou vizi, čeho chtějí dosáhnout.

Vítězové představí projekty na konferenci INSPO

Vítěz hackathonu se bude vyhlašovat ve dvou kategoriích: Daily Use, v rámci které se bude odměňovat nápad, jenž má největší dopad na uživatele, a New Ways, která ocení nejinovativnější řešení.

Tyto dva vítězné projekty se budou prezentovat na letošním ročníku konference o technologiích pro osoby se specifickými potřebami INSPO, která se uskuteční 28. března 2020 v Kongresovém centru v Praze.

Z těchto dvou vítězných projektů Nadace Vodafone, jež je generálním partnerem INSPO 2020, navíc vybere jeden, kterému během konference předá cenu Rafael v hodnotě 200 000 korun.

Vítězové jednotlivých kategorií se mohou ucházet i o grant společnosti Microsoft v programu Al for Good, a pokud splní požadovaná kritéria, mohou získat kredity do Microsoft Azure.

Akci pořádá Sdružení VIA ve spolupráci s Microsoftem a Nadací Vodafone.


S jakými problémy se lidé se zdravotním znevýhodněním v obchodech setkávají?

  • Lidé se zrakovým omezením se v kamenných obchodech potýkají třeba s různými fyzickými překážkami, jako jsou navigační cedule, reklamní poutače či nevybalené zboží v uličkách, ale také s tím, že si nemohou ověřit částku při zadávání PIN, nebo s malými a málo kontrastními cenovkami. V online obchodech jim nakupování ztěžují neozvučená tlačítka, případně velké množství grafiky, se kterou si neporadí odečítač.
  • Lidé s pohybovým omezením mají v kamenných prodejnách problém třeba se schody, úzkými uličkami nebo malými kabinkami, při online nakupování je pro ně někdy složité domluvit se s dopravci.
  • Lidé se sluchovým omezením se musí vypořádat s neporozuměním a obtížnou komunikací se zaměstnanci.

Zdroj: průzkum, který zpracovávalo Sdružení VIA

 

Detaily o pražském AI for Accessibility HACKATHON (v angličtině):
aihackathon.org

Registrace týmů:
aihackathon.org/register/

 

Foto: Pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!