Za vším hledej ženu z Brna! Jak funguje projekt Women of Brno

V moravské metropoli žilo podle údajů Českého statistického úřadu k 1. červenci 2018 celkem 379 526 obyvatel, z nichž 196 211 bylo žen. Mezi nimi najdeme spoustu známých, ale i neznámých osobností – a právě tyto ženy přibližuje projekt Women of Brno neboli „ženy Brna“, který založila i čtenářům Inspirante známá Marie Štefanidesová.

Projekt vznikl již na počátku roku 2016 a inspiroval se známými facebookovými stránkami s názvem Humans of… neboli Lidé…, například Humans of Prague („lidé Prahy“), Humans of New York („lidé New Yorku“) a podobně. Zatímco však zmíněné stránky přibližují životy neobyčejně obyčejných a většinou anonymních lidí, Women of Brno téměř u všech zpovídaných zveřejňuje jména i profese. Ba co víc, na jejich webových stránkách womenofbrno.cz nenajdete jen profily žen Brna, nýbrž i recenze a reportáže spjaté s Brňankami.

„Měla jsem ten nápad v hlavě už dlouho, ale lidé, se kterými jsem ho chtěla realizovat, postupně odpadali. Pak jsem si však uvědomila, že je to můj projekt a musím se s tím poprat sama. Přesto jsem nakonec kolem sebe shromáždila tým skvělých žen, které mě podporovaly a pomáhaly mi například s editací článků – v průběhu let se tým obměnil, ale jsem velmi vděčná všem jeho současným i minulým členkám. S jejich pomocí se mi povedlo dát blogu život, který i přes občasné pauzy trvá dál,“ vysvětluje Marie Štefanidesová, která ve Women of Brno působí jako šéfredaktorka.

Brzy se k projektu přidala i další žena, a to Andrea Hermanová, která ve Women of Brno působí jako editorka.

„Maruška tenkrát přidala na Facebook příspěvek, že hledají editorku. Původně jsem nezareagovala, protože jsem si tehdy říkala, že nejspíš hledají někoho zkušenějšího. Ale po čase přidala příspěvek znovu, že stále nenašli, tak jsem to nakonec zkusila. A ono to vyšlo,“ popisuje svůj vstup do projektu.

V současné době se na projektu podílí stálý tým čtyř žen, které zajišťují kromě obsahu i správu webu a sociálních sítí. Dále se na Women of Brno podílelo či podílí několik „externistek“.

Mezi zpovídanými ženami najdeme skutečně pestrou škálu lidí různých zaměstnání, věkových kategorií i zájmových skupin. Přečíst si tu tak můžeme rozhovor s mistryní republiky v čepování piva Denisou Kubíčkovou, Barborou Antonovou, předsedkyni hnutí Žít Brno, nebo také Petrou a Danou, dvěma samoživitelkami.

„Když jsem s blogem začínala, měla jsem obavy, jestli vůbec najdu dost žen, které budou ochotny se mnou mluvit. Tyto obavy se velice brzy ukázaly jako liché, protože už jenom když jsem projela seznam přátel na Facebooku, našla jsem spoustu inspirativních žen a ty měly tipy zase na další…“ říká Marie Štefanidesová.

Kdo zná Mariiny příspěvky na Inspirante, ví, že se potýká s depresivními epizodami, přičemž jedním z jejich projevů může být například to, že člověk nezvládá dokončit, ale někdy i začít nějakou banální věc. Daří se jí v takovém případě řídit Women of Brno?

„Nedokážu to. Proto měl teď blog zase jednu ze svých pauz – je pro mě opravdu těžké skloubit rozjezd podnikání s touto poměrně časově náročnou aktivitou. Můj čas i energie jsou dost omezené, takže musím dávat přednost činnosti, která mi zaplatí účty. Přesto blog spoustu podobných situací přestál a věřím, že přestojí i tuto,“ sděluje. Lidem s depresí však radí, aby v takových situacích pamatovali na to, proč vlastně na takovém projektu pracují. Pro ni je to konkrétně možnost dát hlas ženám, o nichž by měl svět vědět. „Další věc, která je podle mě zásadní, je neobviňovat se, když to někdy opravdu nejde, a neklást na sebe nesmyslná očekávání – to je nejlepší cesta si to celé zprotivit. Projekt potřebuje vaši lásku a nadšení. Počká na vás, než se budete cítit líp, a pak vám mnohonásobně vrátí všechno úsilí, které do něj vložíte,“ dodává.

Andrea Hermanová to vidí podobně: „Sama nemám všechno dokonale vychytané. Ale určitě hodně pomáhá, že u Women of Brno vím, že kdyby byl nějaký problém, třeba s deadlinem, není třeba jít přes vlastní mentální zdraví a dá se domluvit. Jinak je samozřejmě dobré si práci co nejlépe naplánovat, vždy počítat s rezervou, rozložit ji na menší úseky, dbát i na dostatečný odpočinek a podobně.“ Pro ni samotnou je mottem „Víc ztrácíme, když to nikdy nezkusíme“.

Blog však nadále běží a redakce uvítá návrhy na další zajímavé ženy. „Jediné podmínky jsou, aby se daná osoba identifikovala jako žena a aby měla nějaký vztah k Brnu. Ale na blogu už se objevila i čistokrevná Pražačka, takže jde o docela flexibilní kritéria.“ Stejně tak je možné stát se novou redaktorkou Women of Brno. Redakce uvítá kohokoliv, kdo má zájem pro projekt psát.

„Zajímavých žen je tolik, že bych je nestihla všechny představit, ani kdybych nedělala nic jiného – a to je velká škoda,“ uzavírá Marie.

Foto: archiv Andrey Hermanové a Marie Štefanidesové

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!