Slavní s handicapem: Zoe Kravitz, žena mnoha řemesel

„Neplánuji, že bych se dala na hudební kariéru. Hudbě se ráda věnuji, protože mě baví a cítím se díky ní dobře, ale není mým zájmem se stát obří popovou hvězdou nebo něčím takovým. Prostě se mi líbí se jí věnovat,“ řekla zpěvačka a herečka v rozhovoru pro časopis Interview v roce 2013.

Zoe Isabella Kravitz se narodila 1. prosince 1988 v americkém Los Angeles do umělecké rodiny. Jejím otcem je slavný muzikant Lenny Kravitz, její matkou herečka Lisa Bonet a její babičkou byla také herečka Roxie Roker. Od obou rodičů podědila herecký i hudební talent a dnes má za sebou řadu rolí ve filmech i seriálech (například Californication, Sedmilhářky, Šílený Max: Zběsilá cesta nebo Fantastická zvířata a kde je najít) i studiové album se svojí hudební skupinou Lolawolf. Ta je pojmenována po jejích dvou sourozencích, Lole a Wolfovi Momoových, které má její matka s hercem Jasonem Momoou.

Její rodiče se totiž rozvedli, když byla dítě, a od té doby žila nejprve s matkou a následně s otcem. Že to neměla ve škole jednoduché, popsala roku 2017 v časopise Madame Noire: „Vždycky jsem byla jediným černým dítětem na jakékoliv škole, kam jsem chodila. Byla jsem na soukromých školách plných bílých dětí. Myslím, že kvůli tomu jsem chtěla splynout s davem a nechtěla jsem být považována za černou. Bílé děti pořád řeší vaše vlasy a cítíte se kvůli nim divně. Bojovala jsem s tím, než jsem sebe přijala jako černošku a měla se kvůli tomu ráda.“ Pochází sice ze smíšené rodiny – oba rodiče jsou černí Židé –, nicméně čím je starší, tím víc sebe samu považuje za černošku.

Na střední škole u ní vypukla mentální anorexie. Kvůli tomu měla nepravidelnou menstruaci a problémy se štítnou žlázou, což ji nakonec přinutilo se nemoci postavit čelem. Dnes už je vyléčená a podporuje ostatní v tom, aby se měli rádi.

V současné době natáčí film Batman, kde se objeví v roli Catwoman. Letos měl také premiéru seriál Všechny moje lásky, kde hraje Rob majitelku obchodu s muzikou. Minulý rok se také provdala. Jejím manželem se stal herecký kolega Karl Glusman.

Zdá se, že má tedy práce dost. Je ještě něco, co by chtěla vyzkoušet?

„Líbí se mi focení a píšu. Taky píšu muziku. Jednoho dne bych taky ráda režírovala filmy,“ uvádí o sobě v rozhovoru pro server IndieWire.

Foto: Wikimedia Commons / Siebbi / CC BY

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!