Na Magnesiu Literu byla nominována blogerka Natálie Ficencová

V 19. ročníku literární soutěže Magnesia Litera byla v kategorii blog nominována autistka vystupující pod jménem Natálie Ficencová se svou stránkou Zrzi.cz. Jedná se o první nominaci člověka, který se přihlásil k autismu, na tuto prestižní cenu.

„Nikdy mě ani nenapadlo, že moje psaní je nějak literárně hodnotný. I teď píšu, jak mi to jde přes prsty,“ vyjádřila se autorka na svém blogu k nominaci.

Blog, jehož stránka Zrzavá holka má na Facebooku více než 1300 lajků a více než 1400 sledujících, se zabývá autismem v celé jeho šíři; mezi rubriky na Zrzi.cz patří mimo jiné Autismus a gender, Autismus a sexualita, Stimming a Terapie. Ficencová doplňuje texty vlastními obrazy. Blog založila před šesti lety.

Jak bere fakt, že je prvním nominovaným člověkem v historii soutěže, o kterém se ví, že má autismus?

„Často říkám, že jsem hodně překvapená. Úplně ze začátku bych asi řekla, že autismus v tom asi nehraje vůbec žádnou roli, já to většinou beru prostě jako jednu ze svých mnoha vlastností, takže mi to trochu připadá, jako kdybych byla první člověk nominovaný na Magnesii, kterej má rád cibulačku,“ říká s úsměvem pro Inspirante Natálie Ficencová. V zápětí nicméně dodává: „Ale pak mi došlo, že to asi je docela krok, že vlastně najednou přichází konečně narativ od autistů samotných, což tady nikdy předtím nebylo, takže mám radost. Ale byla bych nerada, aby mě někdo na autismus redukoval a viděl v tom jenom úspěch autismu…“ Dokonce ji překvapilo, že v jejím psaní někdo spatřuje uměleckou hodnotu. „Vždycky jsem na to nazírala jako na psaní, který má být informativní, ne umělecky hodnotný,“ směje se.

O cenu v kategorii Blog bude soutěžit s dalšími pěti soutěžícími včetně Terezy Nagyové, autorky blogu Nejsemtabu.cz a zaměstnankyně Revenia. Pro svůj oblíbený blog mohou čtenáři hlasovat na webu magnesia-litera.cz/magnesia-blog-roku/ až do konce srpna 2020.

Foto: Pixabay

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ