Léčení na dálku a další novinky v době COVID-19

Současná epidemie onemocnění COVID-19 vyvolává řadu otázek u nemocných i lékařů. Protože se omezily rutinní kontroly, mnoho pacientů si teď se svými doktory volá či píše e-maily. 

Zdravotní pojišťovny současnou situaci chápou a lékaři tyto konzultace mohou vykazovat. Na dálku je umožněna i preskripce léčivých přípravků a zdravotnických prostředků.

Lékaři mnoha oborů teď řeší i to, zda přerušit léčbu chronického onemocnění, pokud někdo nákazou COVID-19 onemocní. 

Podle dermatologa Petra Arenbergera, ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, se musí při prokázání nákazy například biologická léčba přerušit.

To je podle něj stejný postup jako u jakékoli jiné aktivní infekce. Podávání léků pokračuje po viróze. 

Zatím však není dost informací o účinku léků na kožní nemoci na infekci koronavirem. Léčba se tedy preventivně nepřerušuje ani se nesnižuje dávka. 

Doporučení pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Jasná data nejsou ani o tom, jak COVID-19 ovlivňuje pacienty s roztroušenou sklerózou.

Eva Meluzínová, vedoucí RS centra FN Motol, doporučuje v souladu s aktuálními informacemi o riziku probíhající virové infekce, aby si pacienti sami nepřerušovali léčbu. Hrozí totiž tzv. rebound fenomén, tedy návrat původní/vyšší aktivity.

I pro nemocné s roztroušenou sklerózou pak platí obecná doporučení epidemiologů.

Epidemiologická doporučení:

  • Ruce si často umývejte mýdlem a vodou nebo dezinfekčními prostředky.
  • Nedotýkejte se očí, nosu a úst, pokud nemáte čisté ruce.
  • Snažte se dodržovat vzdálenost alespoň jeden metr mezi vámi a ostatními, zejména těmi, kteří mají kašel a kýchají.
  • Při kašlání a kýchání zakryjte ústa a nos ohnutým loktem nebo kapesníkem.
  • Vyhýbejte se kontaktu s větším počtem lidí.
  • Pokud je to možné, nepoužívejte veřejnou dopravu.
  • Pečovatelé a členové rodiny, kteří jsou v kontaktu s osobu s RS, by se také měli řídit těmito doporučeními, aby se snížila šance na přenesení infekce. Pokud by byl někdo ve vašem okolí pozitivně testován nebo byl v riziku infekce, je nutné se od něj důsledně izolovat.
  • V době infekce je potřeba ve zvýšené míře dodržovat i ostatní zásady – vyloučit psychický a fyzický stres, nutný je dostatek odpočinku a spánku, zdravá strava s dostatkem zeleniny a ovoce, vitaminů, vyloučit alkohol a kouření.

Úprava režimu pravidelných kontrol v RS centrech

Postup je vždy individuální, ale obecně lze doporučit:

  • Pokud je to možné, tak u stabilního pacienta nahradit plánovanou kontrolu kontrolou telefonickou s tím, že léky (biologická terapie) vyzvedne pacientem pověřená zdravá osoba. Ostatní běžné léky lze zaslat formou elektronického receptu. Personál center je připraven na tuto telefonickou a mailovou komunikaci.
  • V případě rizikového pracovního prostředí nebo nutnosti cestování veřejnou dopravou doporučujeme zejména u pacientů léčených léky s větším potlačením imunitních reakcí vystavení dočasné pracovní neschopnosti.

Doporučení ohledně léčby u roztroušené sklerózy

Většina léků modifikujících průběh onemocnění (DMT, biologická léčba) funguje na principu potlačení nebo modulace imunitního systému. Některé RS léky tak mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku komplikací z infekce COVID-19. Přerušení/ukončení/nezahájení této léčby musí být vždy zvažováno individuálně s ohledem na mechanismus účinku konkrétního léku vs. riziko aktivity RS. Dalšími významnými faktory jsou i věk pacienta a další přidružená onemocnění.


Obecné rady jsou uvedeny na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví nebo Státního zdravotního ústavu.

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ