Betelný šátek – lepší alternativa roušky

V e-shopu Revenia se před pár dny objevily speciální antivirové šátky pro ochranu dýchacích cest. Tyto „betelné šátky“ z kvalitního nanomateriálu šijí handicapovaní zaměstnanci společnosti MYJÓMI.

Prodyšné, pohodlné, fešné a v této době hlavně účelné – betelné šátky z nanomateriálu zachytí až 95 procent virů, bakterií, pevných částic a alergenů. Jde v podstatě o kombinaci roušky a respirátoru nižší třídy. Díky výztuze v oblasti nosu nepropustí šátek dovnitř ani ven žádný mikroorganismus. Gumička s brzdičkou zase zaručí, že šátek nebude sjíždět ani škrtit. To uvítají především děti, kterým je běžná rouška často nepohodlná.

Ústa a nos si podle náměstka ministra zdravotnictví a šéfa týmu chytré karantény Romana Prymuly budeme muset zakrývat ještě pár měsíců. Nemálo lidí tak děsí představa, že se budeme v roušce dusit třeba i ve 30stupňových vedrech. Zde se ukazuje další výhoda betelných šátků. Díky vysoké propustnosti nanomateriálu pro kyslík jsou šátky maximálně prodyšné. Jsou proto vhodné i pro astmatiky a osoby s jinými dýchacími obtížemi či srdečními vadami spojenými se sníženou saturací krve kyslíkem.

Co že jsou šátky…? Betelné?

Jak vznikl název „betelné šátky“? Zmínili jsme, že se šijí v Brně. Čtenář se tak snadno dovtípí, že jde o brněnské hantec. Stejně jako název výrobce MYJÓMI, který vznikl na základě původního zaměření sociálního podniku, jímž bylo ruční mytí aut (Brňan by řekl „myjó mi káru“), jsou šátky po brněnsku „betelné“,  tedy prostě perfektní.

Podobné šátky z téhož materiálu v MYJÓMI družstvu invalidů šili už dříve pro jednoho ze svých zákazníků, ten však výrobu postupně přesunul do zahraničí. „Protože stále hledáme příležitosti pro výrobu vlastních produktů, napadlo nás v souvislosti s koronavirem pokračovat v šití šátků z nanomateriálu,“ vysvětluje Petr Horký, předseda MYJÓMI družstva invalidů. Potřebný nanomateriál se podařilo sehnat, a tak výrobě nestálo nic v cestě.

Kolik toho šátek vydrží?

Co se životnosti a údržby týče, jsou betelné šátky vhodné k dlouhodobému a opakovanému nošení a prát je stačí i při nižších teplotách. „Z našeho laického pohledu se nanomateriálem zbytečně plýtvá. Oficiálně se uvádí, že může být používán 12 hodin, a potom se má zlikvidovat. Ale to platí pro zdravotnictví, kde se musí nástroje udržovat sterilní. V běžných podmínkách lze roušky a šátky z nanomateriálu vyprat na třicet a opakovaně používat. Účinnost filtru se sice snižuje, přesto viry v nanomateriálu nepřežijí déle než šest až osm hodin. Bakterie a další nečistoty se z šátku vyperou, své udělá i žehlička,“ ujišťuje zákazníky Petr Horký.

Betelné šátky jsou a budou

Družstvo MYJÓMI je v současné době schopné pokrýt rostoucí poptávku. Týdně jen ve svém provozu ušije kolem 1000 šátků z nanomateriálu a v nejbližší době dojde k dalšímu navýšení výroby ve spolupráci s partnery z řad zaměstnavatelů handicapovaných osob.

S koncem doby koronavirové však betelné šátky z trhu nezmizí. MYJÓMI hodlá v šití pokračovat, protože očekává, že poptávka po rouškách bude přetrvávat. „Myslíme si, že díky koronaviru si lidé uvědomí, jak je důležité chránit se před viry a bakteriemi například i v běžné chřipkové sezoně, a že budou ohleduplnější k okolí, když sami budou nachlazení a půjdou třeba do práce,“ věří Petr Horký. „Kromě toho jsou šátky vhodné pro alergiky, které ochrání v pylové sezoně, nebo pro lidi, kteří pracují v prašném prostředí. Pro zákazníky určitě bude lákavá i přidaná hodnota – že nákupem betelných šátků podpoří práci zdravotně postižených.“

Picture of Anna Burdová

Anna Burdová

Vystudovaná žurnalistka, vysloužilá copywriterka, aktivní spisovatelka a literární redaktorka. V současné době navíc návštěvnice v projektu Návštěvy POTMĚ. Dělá všechno a nic, občas něco začne a nedokončí, jindy si něco naplánuje a nikdy s tím nezačne. Přes tuto drobnou charakterovou vadu (a taky přes tu zrakovou) žije šťastný a pestrý život , jehož třetí dimenzí jsou knihy – ty nejen ráda čte, ale taky píše (hlavně pro děti). Miluje svou práci, dobré lidi kolem sebe, přírodu a od února 2020 také vodicí Goldendoodlici Dixí.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ