Na tiskové konferenci v Paříži dostal zpěvák Prince otázku, jaký je jeho názor na Will.I.Ama, člena skupiny Black Eyed Peas. „Mám ho rád. Líbí se mi jeho smysl pro byznys. Ale nezapomeňme, že napsal písničku My Humps.“

William Adams se narodil 15. března 1975 v Los Angeles. Svého otce nikdy nepotkal a vyrůstal s matkou ve čtvrti se sociálními byty. Protože se jeho matka obávala, že by se chytil špatné party, nechala ho zapsat na soukromé školy v bohatých částech města. Díky tomu se na střední škole seznámil se spolužákem Allanem Pinedou, s nímž později založil skupinu Black Eyed Peas a který vystupuje pod pseudonymem apl.de.ap.

Skupina vznikla na počátku devadesátých let a kromě Adamse a Pinedy ji tvořil ještě Jaime Luis Gómez neboli Taboo. Věnovala se hip-hopu, a ačkoliv to může být v dnešní době k nevíře, v tehdejší době se velmi odlišovala.

„Nahrávali jsme písničky o radosti v době, kdy nebylo OK, aby hip-hop byl o radosti,“ vysvětlila tehdejší doprovodná zpěvačka skupiny Kim Hill v dokusérii Almost Famous („Skoro slavní“). Ta se skupinou spolupracovala na prvních dvou albech Behind the Front a Bridging the Gaps.

Jak se však skupina stávala slavnější, nároky manažerů rostly. Kim Hill nakonec se skupinou přestala spolupracovat, protože se odmítala stylizovat do sexuálně podbízivých rolí. Ale Black Eyed Peas nezůstali dlouho sami – do skupiny vstoupila Fergie Duhamel (tehdy ještě Stacey Ann Ferguson) neboli Fergie. Následující alba Elephunk i Monkey Business je vynesla na první místa hitparád a otevřela jim dveře ke spolupráci s dalšími slavnými hudebníky, například s Michaelem Jacksonem.

S následujícími dvěma alby, The E.N.D. a The Beginning, se skupina přeorientovala na elektronickou hudbu. Fergie si dokonce natočila sólové album, které Will.I.Am produkoval a pro něž napsal písně. Před vydáním posledního alba Master of the Sun Volume 1 zpěvačka skupinu opustila a definitivně se vydala vlastní cestou.

Will.I.Am vydal také několik sólových alb (Lost Change, Must B 21, Songs About Girls a #willpower), nicméně z Black Eyed Peas nikdy neodešel. Mimo to také jako producent spolupracoval s dalšími umělci, například s Carlosem Santanou, Pussycat Dolls, Mary Jane Blige, Johnem Legendem, Justinem Timberlakem, Rihannou, Mariou Carey, Nicki Minaj, Britney Spears, Lady Gagou a dalšími.

Jak zvládá tak náročné tempo? Vysvětlením by mohlo být jeho ADHD. Britskému bulvárnímu deníku Daily Mirror se svěřil, že se kvůli němu nedokáže zastavit. Lékem však pro něj není pověstný Ritalin, nýbrž hudba. „Když se zaposloucháte do mých písniček, zjistíte, že jsou nejvíc ADHD, jak jen mohou být. Kdybych měl dělat jinou práci, dělal bych ji mizerně a nepřežil to,“ dodal.

Ba co víc, na začátku letošního roku oznámil médiím, že se potýká s tinnitem, onemocněním, při kterém člověku píská nebo šumí v uších. Jak sám řekl pro server Express.co.uk: „Už ani nevím, jak zní ticho. Hudba je to jediné, co mi léčí bolest.“

A tak svou medicínu přetavil do nového singlu Mamacita, kde kromě Black Eyed Peas uslyšíme i zpěváka Ozunu a zpěvačku J Rey Soul. Jestli je to předzvěst nového alba, zatím není jasné.

Foto: Wikimedia Commons / Moses / CC BY

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!