Výzva ministryni: Ústavy jsou neudržitelné, chceme restart sociálních služeb

Jednota pro deinstitucionalizaci, z. s., spolu s dalšími třemi odbornými organizacemi Aliance pro individualizovanou podporuPlatforma pro sociální bydlení a Asociace vzdělavatelů ASVSP vyzývají v otevřeném dopise ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou ke změně systému sociálních služeb. 

Konkrétně ke stažení připravované novely zákona o sociálních službách a k naplňování závazků vyplývajících z přijetí Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením OSN, kterou Česká republika ratifikovala před deseti lety.

„Situace během pandemie jen zaostřila rizika a nedostatky zastaralého systému sociálních služeb a míru ohrožení, kterému jsou vystaveni lidé v ústavech. Po letech upozorňování a podnětů žádáme ministryni o restart deinstitucionalizace,“ říká Terezie Hradilková, předsedkyně JDI, metodička změn v sociálních službách. „Je třeba ukončit nevyhovující systém ústavní péče a podpořit rozvoj komunitních sociálních služeb, zohledňujících individuální potřeby jejich uživatelů.“

K dopisu se připojilo 16 akademiků a akademiček z různých vysokých škol v České republice, mezi jinými Libor Musil z Masarykovy univerzity v Brně a Oldřich Matoušek z pražské Univerzity Karlovy.

Zdroj (včetně otevřeného dopisu): 

Foto: Wikimedia Commons / OISV / CC BY-SA

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!