Grace Helen Whitener byla jmenována soudkyní Nejvyššího soudu ve Washingtonu

Grace Helen Whitener, pětapadesátiletá postižená žena původem z karibského státu Trinidad a Tobago, byla jmenována soudkyní Nejvyššího soudu v americkém státě Washington. Je první černošskou imigrantkou, která se na tento post dostala.

„Díky tomu, že jsem černoška, lesba, žena, imigrantka, postižená soudkyně… mám trochu jiný pohled,“ citoval Whitener server GoodBlackNews.org.

Ve Spojených státech amerických žije od dospívání, kam emigrovala kvůli léčbě zad. Nejprve vystudovala mezinárodní marketing a obchod na Bernard Baruch College a později právnickou fakultu Univerzity v Seattlu. Zde se seznámila se svou manželkou Lynn Rainey.

Po studiích vystřídala pozice v advokacii, na státním zastupitelství a ve správním právu. Před jmenováním do Nejvyššího soudu ve Washingtonu působila na Nejvyšším soudu v okrese Pierce. Stala se náhradou za Charlese Wigginse, který odešel do důchodu.

V roce 2015 navštívila soudkyně svou domovinu při příležitosti oslav měsíce LGBT+ hrdosti, nicméně až v roce 2018 byl na Trinidadu a Tobagu zrušen zákon, který zakazoval sex mezi osobami stejného pohlaví. Během svého pobytu ovšem zadržena nebyla, jak sdělila časopisu Lawyer.

„Soudkyně Whitener inspiruje právníky i neprávníky svou nezastavitelnou činností v oblasti zvyšování povědomí v oblastech rasy, spravedlnosti a rovnostářství,“ prohlásil o ní guvernér státu Washington Jay Inslee.

Ačkoliv zákony USA nezakazují ženám ani lidem z etnických či sexuálních menšin, aby vykonávali soudní praxi, jsou tyto demografické skupiny v tamějším soudnictví podreprezentovány. Ženy tvoří v USA méně než třetinu soudců na úrovni jednotlivých států a nebělošky na téže úrovni 8 %, ačkoliv jsou v populaci USA zastoupeny 19 %, jak vyplývá z průzkumu Americké ústavní společnosti.

Foto: Pixabay

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ