Vítejte u posledního dílu seriálu tipů na výlety. Tentokrát se podíváme na místa, kde se lidi bez postižení mohou setkat s těmi, kdo nějaký handicap mají, a spojit tak příjemný zážitek s rozšířením vlastních obzorů. Na většině těchto míst si navíc můžete dát něco dobrého na zub nebo si vychutnat šálek kávy a odpočinout si po prohlídce místních pamětihodností. 

Tradičně začneme v hlavním městě. Najdete tu totiž nejeden podnik, který zaměstnává lidi s různými zdravotními, fyzickými i duševními handicapy a pomáhá jim začlenit se do společnosti. Jedním z nich je kavárna Ad Astra v Podskalské ulici, která spolupracuje i s různými učilišti a umožňuje žákům s handicapem praxi. Můžete si tu dopřát některou z výborných specialit nebo pivo z Únětického pivovaru, doporučuji se však pro jistotu podívat na jejich web na aktuální otevírací dobu. V Tiché kavárně zase najdete neslyšící obsluhu a můžete si vyzkoušet znakový jazyk.           

Svět lidí s postižením zraku vám přiblíží unikátní Neviditelná výstava na Novoměstské radnici. Ponoříte se do naprosté tmy a pod vedením nevidomého nebo slabozrakého průvodce si vyzkoušíte různé běžné životní situace. Co přesně vás čeká, prozrazovat nebudu, to už zjistíte sami. Protože se výstava dlouhodobě těší velkému zájmu, nejjistější je zarezervovat si místo předem. A nemusíte zůstat jen u prohlídky, provozovatelé nabízejí i neviditelnou degustaci vína nebo večeři.

Pokud vás letní cesty zavedou do Plzně, nezapomeňte se stavit v Café Restaurant Kačaba. Mezi jejich zaměstnanci se zdravotním znevýhodněním najdete jak lidi, kteří se připravují na vstup na otevřený trh práce, tak stálé členy týmu. Kačaba provozuje také bistro Orlovna a Café Knihomol v prostorách Studijní a vědecké knihovny.

Na východě Čech fungují na stejném principu dvě pobočky kavárny Láry Fáry v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou. Tam můžete kromě jiného ochutnat i výrobky z Pekárny Na Plechu, provozované stejnými majiteli, nebo si koupit dárkové předměty ze sociálních podniků, s nimiž spolupracují.

Podniky, které pomáhají, samozřejmě najdete i v Brně. V Galerii Vaňkovka například sídlí Café Práh, tréninková kavárna pro lidi se závažným duševním onemocněním. Kromě něčeho dobrého k pití nebo k jídlu si můžete odnést i zajímavý zážitek z koncertů, přednášek nebo stand-up vystoupení – stačí sledovat program na jejich stránkách. Dalším místem, které stojí za návštěvu, je Kavárna u Žambocha, provozovaná Unií neslyšících Brno. Kromě výborných palačinek, nakládaného hermelínu či piva Svijany a velmi sympatických cen kavárna nabízí bezplatné připojení k internetu pomocí sítě iPadů, ale především možnost nahlédnout do světa neslyšících.     

Dva sympatické podniky se sociálním přesahem najdete i v Moravskoslezském kraji. V Mléčném baru Naproti přímo v centru Ostravy můžete zavzpomínat na dětství a chuť mléčných koktejlů a pomoci pracovnímu uplatnění dlouhodobě nezaměstnaných lidí s handicapem. Pojízdná kavárna Mental Café, která zaměstnává lidi s fyzickým i mentálním postižením, se pohybuje po celém kraji, ale často ji najdete v kamenné tréninkové kavárně přímo v Ostravě.

Možná už jste dortíků přejedení a chcete raději zažít trochu kultury. Na většinu akcí si musíte počkat do září, protože je organizátoři kvůli koronavirové nejistotě přesunuli, ale čekání se vyplatí. Když zůstaneme ve Slezsku, konkrétně ve Frýdku-Místku, tam si můžete od 10. do 13. září na festivalu Sweetsen užít spoustu zajímavé hudby včetně vystoupení Tomáše Kočka nebo Davida Stypky s kapelami, nebude chybět divadlo, básně a velké množství doprovodného programu. Vstup je zdarma a budou probíhat sbírky pro charitativní organizace, například pro Podané ruce, pomáhající handicapovaným.

Když se přesuneme na sever Čech do Liberce, tam touhle dobou bude také znít hudba. 11. září se totiž uskuteční Tulifest, přehlídka začínajících hudebníků s handicapem i bez, kteří se utkají o možnost natočit singl a vystoupit na festivalu BENÁTSKÁ! 2021. I zde vás čeká bohatý doprovodný program a vstup zdarma. Akci pořádá sdružení Tulipán, pomáhající osobám se zdravotním znevýhodněním. 

A co si předtím ještě zaskočit do Brna? Liga vozíčkářů tam 6. září pořádá akci s názvem Vinohradské Vozíkohraní, kde se můžete setkat s lidmi s handicapem a zažít pohodovou atmosféru s programem pro děti, hudebními vystoupeními nebo výstavou tvorby klientů Ligy.

Na závěr se zase vrátíme tam, kde jsme začali – do Prahy. Na zahradě Centra Paraple totiž 23. července vystoupí v rámci akce Sejdeme se na zahradě Bára Poláková, Ondřej Ruml a další. Příjemná společnost ani občerstvení samozřejmě chybět nebudou.

A protože (po)prázdninové akce a dobré jídlo patří k sobě, zakončíme tento přehled spojením obojího. Foodtruck Gule, zaměstnávající lidi s handicapem, nabízí tvarohové minikoblížky a výběrovou kávu. Ačkoliv má základnu v Praze, najdete ho v průběhu léta po celé republice na nejrůznějších akcích, například 25. července na Food Truck Festu v Pardubicích nebo 15. srpna na Slavnostech Prosecca na zámku Litomyšl. Na celý program se podívejte na jejich Facebooku.

Věřím, že teď už máte dostatek možností, jak na svých cestách po naší zemi nebo v každodenním životě poznat zkušenosti někoho jiného a ještě se přitom dobře bavit nebo něco nového ochutnat. Tak kde se uvidíme?

V seriálu také vyšlo:

https://www.inspirante.cz/index.php/2020/07/01/vzhuru-na-vylet-i-vy-kteri-spatne-slysite-a-vidite/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/06/24/bezbarierove-vylety-kam-na-morave-a-ve-slezsku/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/06/17/bezbarierove-vylety-lakaji-vas-mista-v-cechach/

Foto: Pixabay

Marie Štefanidesová

Marie Štefanidesová

Živím se jako překladatelka, kromě toho jsem šéfredaktorkou webu Women of Brno a občas přispívám do dalších médií. Byla mi diagnostikována deprese a úzkostné stavy, přesto mě baví užívat si života, miluju dobré jídlo a pití, čtení, psaní a hraní si v jakékoliv podobě.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!