Slavní s handicapem: Amy Winehouse

Zemřela jsem stokrát, vrátil ses k ní a já se vrátila k nám. Taková slova v angličtině bylo možné slyšet z rádií a televizí v roce 2007, kdy hitparády drtil hit Back to Black ze stejnojmenného alba. Jeho autorkou byla na jednu stranu rázná, ale zároveň sklíčená hudebnice Amy Winehouse.

Amy Jade Winehouse se narodila 14. září 1983 v Londýně. Pocházela z židovské rodiny, její otec pracoval jako taxikář a matka jako lékárnice. Mezi příbuznými měla několik profesionálních i amatérských hudebníků, a proto k muzice přičichla jako dítě a od té doby ji neopustila.

Vyrostla na černošské hudbě, především na jazzu a r’n’b. V dospívání si založila rapovou skupinu Sweet’n’Sour, ta se však po čase rozpadla. Mladá Amy Winehouse navštěvovala umělecké školy, zatímco zápasila s nízkým sebevědomím a bulimií.

„Myslím, že ji to udělalo slabší a zranitelnější. Kdyby si neprošla poruchou příjmu potravy, byla by fyzicky silnější,“ sdělil její bratr Alex v rozhovoru pro britský deník Guardian.

Když jí bylo devatenáct let, vydala své první album s názvem Frank. Temná, ponurá atmosféra a písně o pohrdání materialismem a rozkolech s partnerem jí sice vynesly miliony prodaných nosičů, nicméně pořád nebyla mezinárodní hvězdou.

To se změnilo až s příchodem alba Back to Black, které vyšlo roku 2006. Amy Winehouse už tehdy zápasila se závislostí na drogách a alkoholu, což se promítlo i do její tvorby. Singl Rehab ostatně hovoří o tom, jak s léčbou skončila: „Pokoušeli se mě dostat do léčebny, říkala jsem, že ne, ne, ne… Nemám čas, a když si táta myslí, že jsem v pohodě, zkoušel mě dostat do léčebny, ale já tam nepůjdu a nepůjdu a nepůjdu.“

O rok později se provdala za Blaka Fieldera-Civila, bývalého produkčního asistenta, s kterým mívala v opilosti násilné potyčky. Oba také užívali drogy a podle Amy Winehouse byl celý jejich vztah založen právě na nich. Nakonec se rozvedli roku 2009.

Bulvární média samozřejmě nadále přinášela skandály z jejího života, ale rodina stála pořád při ní. Dál natáčela hudbu, nicméně vydání nového alba se nedočkala – 23. července 2011 zemřela ve svém bytě na otravu alkoholem.

Týž rok stihlo vyjít právě její album Lionness: Hidden Treasures s dosud nevydanými nahrávkami a demoverzemi již vydaných písní. V roce 2014 byla odhalena její socha v životní velikosti v londýnské čtvrti Camden Town. A aby toho nebylo málo, o rok později vyšel dokument o jejím životě.

Zájem o tvorbu a osobnost Amy Winehouse rozhodně neutuchá ani po letech. Důkazem budiž plány na hraný film o jejím životě a muzikál na prknech divadla. Stejně tak ovšem její smrt vyvolává rozporuplné pocity a myšlenky, zda je etické zveřejňovat citlivé věci z osobního života slavných a jestli je správné přihlížet cizímu sebezničení.

Foto: Wikimedia Commons / Rama / CC BY-SA 2.0 FR

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ