Péče o sebe je zásadní pro spokojený život

Možná už se vám taky někdy stalo, že se po kolotoči povinností těšíte, jak si konečně užijete den jen sami pro sebe.

Dáte si dobré jídlo, vyrazíte do přírody, zacvičíte si, zajdete na kafe nebo na nákupy, konečně dočtete knížku, co na vás smutně čeká na nočním stolku, vrhnete se na dlouho odkládané volnočasové projekty a nakonec zalezete do vany… Pak je najednou večer a vy jste buď stihli jen zlomek z toho všeho a máte pocit viny, nebo jste to naopak zvládli, ale jste tak unavení a vyčerpaní, že byste si potřebovali odpočinout od odpočinku. Oba tyto scénáře znám až příliš dobře – způsobují, že svůj volný čas nedokážu pořádně využít k fyzické a psychické regeneraci, kterou zoufale potřebuji, a dláždí pomalou, ale jistou cestu ke kolapsu. 

Všude se píše, jak důležité je najít si čas sami pro sebe a dělat věci, které jsou nám příjemné, baví nás a/nebo je prokázáno, že mají dobrý vliv na psychiku. A tzv. self care, tedy péče o sebe, je zásadní součástí zdravého a spokojeného života. To je stoprocentně pravda, jenže tak jako spousta dalších věcí včetně pozitivního přístupu k životu má i péče o sebe svá úskalí. Jak se jim vyhnout a efektivně pečovat o tu nejdůležitější osobu v našem životě, kterou jsme my sami? 

1. Self care nemůže nahradit odbornou péči

Najít si čas pro sebe, mít dostatek spánku, jíst zdravě a pravidelně si dopřávat pohyb a čerstvý vzduch opravdu pomáhá, ale pokud trpíte závažnými mentálními problémy, určitě se svěřte do rukou odborníků. Pokud to neuděláte, může vám snaha o dodržení všech každodenních rituálů spíše uškodit. Mezi časté symptomy deprese například patří ztráta chuti k jídlu, neustálá únava a pocity beznaděje – najít motivaci k péči o sebe je potom těžké. To způsobí pocit viny a zhoršení vašeho stavu. Není žádná ostuda, když se kromě vitamínů a vonných olejů spolehnete i na léky a kromě pokecu s kamarádkou na odborně vedenou terapii.      

2. Self care pro každého znamená něco jiného

Že máte kamarádku, která si nemůže vynachválit každodenní ranní proběhnutí a vstává kvůli němu v pět ráno, ještě neznamená, že to bude fungovat i u vás. Pokud jste spíš sova a ranní vstávání není váš šálek čaje, budete pak celý den ospalí a unavení – nemluvě o tom, pokud máte jakákoliv fyzická omezení. Co vás baví, co vám přináší pocit naplnění, vyplavuje endorfiny a není pro vás tak namáhavé, aby vás to zcela odrovnalo, nebo tak drahé, že si to nemůžete dovolit? Třeba jsou to ruční práce, pěstování rostlin nebo jenom relaxace při poslechu oblíbené hudby. Nic z toho není horší než to ostatní. Nenechte si také namluvit všudypřítomným marketingem prodejců všeho možného, že bez jejich předraženého krému na pleť nebo speciálního online meditačního programu správné péče o sebe nedocílíte.       

3. Je v pořádku nebýt neustále produktivní 

Na internetu najdete spoustu článků, které doporučují pečovat o sebe proto, že pak budete produktivnější v práci i ve svém volném čase. Zvládat své povinnosti nebo věci, které chcete dělat, je samozřejmě žádoucí, ale v životě jde přece o víc než mít za sebou co nejvíc změřitelných výsledků. Pečujte o sebe především proto, abyste se cítili dobře, ne kvůli počtu uběhnutých kilometrů, napsaných stránek nebo odeslaných reportů. Dovolte si někdy nedělat vůbec nic. Kdosi kdysi řekl, že čas, který nás bavilo promarnit, nebyl promarněný – a má velkou pravdu. Vyčítáte si, že jste se místo pečení domácího chleba celý den váleli v posteli, četli knížku a psali si na Facebooku s kamarády? Zeptejte se sami sebe, jestli vás to bavilo a cítíte se odpočatí. Při kladné odpovědi není co řešit, kvásek na vás počká a případně koupíte další. Vychutnat si čerstvý chleba, který jste sami upekli, je jistě skvělá věc, ale nejdůležitější je především vaše psychická pohoda. 

Foto: Pixabay

Picture of Marie Štefanidesová

Marie Štefanidesová

Živím se jako překladatelka, kromě toho jsem šéfredaktorkou webu Women of Brno a občas přispívám do dalších médií. Byla mi diagnostikována deprese a úzkostné stavy, přesto mě baví užívat si života, miluju dobré jídlo a pití, čtení, psaní a hraní si v jakékoliv podobě.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ