Čtvrtek 29. října se pro nás letos stal prvním Puntíkovým, ačkoli Světový den psoriázy, k jehož příležitosti byl právě Puntíkový den vymyšlen, se koná již od roku 2004.

Cílem akce bylo podpořit pacienty s lupénkou tím, že jsme si na sebe v tento den vzali cokoli s puntíky. Všemu předcházely týdny, ba dokonce měsíce příprav, tvorba letáčků, obesílání firem, zdravotnických zařízení, kontaktování škol, školek a dalších institucí. Epidemiologická situace nám moc nepřála, proto se tato akce uskutečnila převážně online, což však nezabránilo proniknutí do Českého rozhlasu – region Vysočina a televize Seznam. Prostě kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. 

Přiznávám, že za normálních okolností bych do televize a rádia v teplákách rozhodně nešla a být v živém přenosu po celé republice a nevystrčit přitom paty z baráku je docela zvláštní pocit. Od šesti od rána jsem vkládala společně s Petrou Horákovou došlé fotky, psaly jsme komentáře, sdílely příspěvky na Facebook i Instagram, mobily a počítače úplně zavařené, a místností se neustále linuly tóny jako tink a pink, jak nám ostatní bez ustání lajkovali a komentovali vložené fotografie a speciální Puntíkové video Tanečního orchestru ZUŠ Velké Meziříčí.

Ze všech fotek vyzařovala neskutečná energie a ještě v jedenáct hodin večer mi chodily žádosti o umístění puntíkových fotografií na dobrou noc. Objevilo se na nich zhruba 300 lidí či zvířat, do akce se s vervou zapojili zaměstnanci firem a organizací i jednotlivci z řad pacientů a široké veřejnosti. Všem vám patří velký dík, oceňujeme, že i v této složité době jste si našli čas a mnohdy posílali velice zdařilé fotografie vašich puntíkových aranžmá.

Kromě spolku Revenium se do akce zapojily i firmy Manpower Group, Bristol Myers Squibb, EFKO se svým Igáčkem, Cukrářství U Hvězdy, VZP, Blesk pro ženy, Betelný šátek od MYJÓMI, družstva invalidů, nemocnice Jihlava, Nové Město na Moravě, Na Homolce, FN Motol a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Přidaly se rovněž Schrothovy léčebné lázně a kožní ambulance dr. Svobodové. Dále nás podpořili zástupci pacientské organizace SPAE, Oblastní charita Žďár nad Sázavou, Nadační fond Impuls, Cid Pecička, žáci z 3. ZŠ Velké Meziříčí, ZUŠ Velké Meziříčí, Městský úřad Valašské Klobouky, mezinárodní pacientská organizace IFPA a spousta dalších úžasných lidí, mimo jiné i ze zahraničí, kterým nejsou pacienti s lupénkou lhostejní.

Já jsem si tento den náramně užila, byla to pro mě směs emocí a zážitků, které mě nabily do další práce. 

A co vy? Půjdete do toho za rok s námi? 

Velký dík všem, co se do Puntíkového dne zapojili!

Vaše sestra v akci spolku Revenium a členka výboru SPAE

Gábina Doleželová

Foto: archiv Puntíkového dne

Picture of Gabriela Doleželová

Gabriela Doleželová

Jsem zdravotní sestrou v neustálé akci. Sama nejsem pacientkou, nýbrž rodinným příslušníkem pacientů a pomáhám lupénkářům prostřednictvím pacientských organizací nebo v rámci vzdělávacích akcí pro odbornou i laickou veřejnost. Svěřené úkoly se snažím plnit do puntíku (Puntíkový den), šlapu do pedálů a ráda si poskočím (instruktor spinningu a jumpingu). Baví mě práce s dětmi, a to nejen těmi mými.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ