Cesta za duhou je poprvé online. Letos s tématem Rodina

Osmnáctý ročník výstavy autorů s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou je poprvé online. Na stránkách www.cestazaduhou.cz se uskuteční 11. 11. v 11 hodin slavnostní videovernisáž. Ta nabídne online prohlídku výstavních prostor, letošních děl umělců i rozhovory s jednotlivými autory. Těšit se můžete také na odborníky na tuto nemoc a další lidi, kteří jsou profesně s ereskou spjati.

Téměř dvě desítky umělců opět spojí jedno téma, letos je to rodina. „Dobře víme, jak podpora členů rodiny, pokud jsou v ní dobré vztahy, má vliv na pocit jistoty a bezpečí, na schopnost činit dobrá rozhodnutí, na schopnost odpíchnout se ode dna,“ říká prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, Csc., místopředsedkyně neuroimunologické sekce neurologické společnosti ČLS JEP.

Právě letos epidemická situace ukazuje, jak těžké může být zůstat odříznutý a sám a jak důležité je mít život naplněný něčím, co nás baví a co můžeme sdílet právě s blízkými. Jak k tomu říká Růžena Koutníková, jedenasedmdesátiletá autorka průvodní kresby celé výstavy: „Když mě něco napadne, kreslím si, hodně kytky. Taky mám psa Elinku. Ale hlavně si přeju, abych mohla být ještě nějaký čas zdravá a s dětmi, jinak nic nepotřebuju.“

Původní záměr vystavovat během listopadu v prostorách, kterými proudí davy lidí (letos tedy na Nové radnici, sídle Magistrátu hl. m. Prahy), zkomplikoval koronavirus. Nicméně kurátorka výstavy Tereza Nagyová už předtím vyrazila s kameramanem Janem Hrdým za autory a prostřednictvím videomedailonků nabízí niterný pohled do jejich života s diagnózou.

Výstava Cesta za duhou má v České republice letitou tradici. Umožňuje autorům s roztroušenou sklerózou tvořit, setkávat se, možná se i pochlubit, zkrátka nebýt na nemoc sami. Jde o umění, ale zároveň nenásilnou osvětu a vzdělávání.

Výstavu pořádá Revenium, z. s. za podpory CEROS, o. p. s., Nadačního fondu IMPULS, Unie ROSKA, Magistrátu hl. m. Prahy a společnosti Merck, která je přední farmaceutickou a chemicko-technologickou společností působící v oblasti léčiv, přírodních věd a materiálů pro vyspělé technologie.

Podrobné informace najdete na www.cestazaduhou.cz a www.aktivnizivot.cz.

Informace přinese také magazín neziskové organizace Revenium Inspirante.cz.


O projektu Cesta za duhou

Pravidelné pořádání výstav děl nemocných s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou začalo v roce 2001 ve starokatolickém sociálně pastoračním středisku Communio. Jako výstavní prostory jsou záměrně volena veřejně přístupná místa, kudy denně proudí kolemjdoucí. Cílem výstavy je, aby se o nemoci a pracích pacientů s roztroušenou sklerózou dozvěděli i lidé, kteří by běžně do galerie na podobnou výstavu nepřišli. Letos kvůli koronavirové pandemii je poprvé výstava divákům k dispozici online.

Kontakty:

Hana Potměšilová, předsedkyně spolku Revenium, tel: 724 073 027, hana.potmesilova@revenium.cz

Tereza Nagyová, kurátorka výstavy Cesta za duhou, tel: 775 633 730, tereza.nagyova@revenium.cz

www.cestazaduhou.cz
www.aktivnizivot.cz

Foto: Pixabay, Cesta za duhou

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!