Mobilní aplikace pomáhá výzkumu rakoviny a nemoci covid-19

Nadace Vodafone ČR představuje mobilní aplikaci DreamLab, která dokáže pomoci s výzkumem rakoviny a nemoci covid-19. Konkrétně s vývojem léku a projektu na prevenci proti rakovině a od dubna 2020 také projektu na boj proti současné pandemii covid-19. Vznikla v roce 2015 v Austrálii a Česká republika se stala 17. zemí, kde tato aplikace funguje. Slouží už 900 000 uživatelů po celém světě a má potenciál měnit lidské životy. Jak to funguje? „Když spíte, aplikace využívá výpočetní kapacitu vašeho mobilního telefonu. Když je telefon připojen k wi-fi, případně k mobilní síti a zároveň k elektrické energii (k nabíječce), přijímá úkoly od centrálního serveru, provádí výpočty a ty posílá dál,“ říká Richard Stonavský z Vodafone ČR. „Imperial College v Londýně, která operaci zadává, uvádí, že při šesti hodinách v noci kapacita 100 000 mobilů vydá za tři měsíce stejně jako jejich počítač za celý rok. Takže ta síla je obrovská. Budeme rádi, když si čeští uživatelé aplikaci stáhnou a budou svými výpočty projekt podporovat. Je zdarma a dostupná na obou operačních systémech, tedy Android a IOS, bez ohledu na operátora.“

Záštitu nad aplikací DreamLab v České republice převzala europoslankyně Radka Maxová. „Všichni využíváme mobilní telefony na nejrůznější každodenní úkoly a nyní máme možnost pomoci vědcům s jejich důležitými zdravotnickými výzkumy. Aplikace je velmi jednoduchá a každý na ní může sledovat vlastní přínos toho, že se zapojil,“ osvětluje, proč se rozhodla projekt podpořit. Záštitu převzala také Unie pacientů ČR. „Je úžasné, že pacienti mohou přispět k výzkumu, který se jich přímo týká. Spatřujeme v tom velkou budoucnost nejen pro oblast rakoviny, ale i pro další medicínské obory,“ uvedl člen Unie pacientů Jiří Hlaveš.

Aplikace DreamLab je součástí služby Pass for Good Vodafone ČR. Balíček obsahuje aplikace neziskových organizací se sociálním přesahem. Například Bride Sky organizace Rosa, pomáhající obětem domácího násilí. „Zvýšená izolace, v níž se teď všichni nacházíme, může být velmi riziková. Může znesnadňovat přístup k pomoci a právě aplikace Bride Sky je velmi dobrým nástrojem, jak získat kontakty a informace v nouzi,“ říká odborná garantka aplikace Bride Sky Branislava Marvánová. Pass for Good obsahuje rovněž aplikaci Záchranka. Ta letos v říjnu uvedla službu, která nemá v Evropě obdoby – přenos obrazu z místa nehody z telefonu pacienta nebo volajícího do zařízení zdravotnické záchranné služby.

Aplikace DreamLab i balíček Pass for Good jsou zdarma a nečerpají data z datového balíčku uživatele Vodafone. Uživatelé Vodafone si službu Pass for Good od pátku 6. listopadu mohou pořídit v obchodech. A výzva: pokud máte zájem do projektu zapojit svoji aplikaci se sociálním přesahem, neváhejte se Nadaci Vodafone ČR ozvat.

Foto: Pixabay

Picture of Klára Šmejkalová

Klára Šmejkalová

Básnířka, fanda dobré literatury a japonských anime. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Psala jsem např. pro Mladou frontu nebo Hospodářské noviny, starala se o děti na psychiatrii nebo trénovala potkany v laboratoři. Mám diagnostikovanou schizofrenii a ráda bych jednou působila jako psycholožka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ