„Mám dost / Ode dneška nejsem tvůj majetek, zlato / Možná sis myslel, že to sama nezvládnu / Ale teď jsem / Silnější než včera,“ zpívá v písni Stronger z roku 2000 zpěvačka Britney Spears. V té době netušila, že boj o získání svobody bude svádět ona sama – se svým otcem, který se stal jejím opatrovníkem.

Britney Jean Spears se narodila 2. prosince 1981 v městě McComb v americkém státě Mississippi. Tehdy měla za sourozence pouze staršího bratra Bryana, nicméně o deset let později přivítala na svět mladší sestru Jamie Lynn. Podle své matky odmalička projevovala pěvecké nadání například si jako batole prozpěvovala, když byla zapnutá pračka.

Rodina její talent podporovala a dokonce ji přihlašovala do místních kroužků tance a zpěvu. Když bylo Britney Spears jedenáct let, vyhrála konkurz na moderátorku televizního pořadu Mickey Mouse Club, kde se jejími kolegy stali vrstevníci, kteří i později zůstali v showbyznysu například zpěvačka Christina Aguilera, zpěvák Justin Timberlake a herec Ryan Gosling.

Protože natáčení dětského pořadu zabíralo velkou část týdne, Britney Spears přešla do domácího vzdělávání. Do školy se vrátila roku 1996, kdy pořad skončil. Přesto se však chtěla znovu dostat na televizní obrazovky když už ne jako moderátorka, tak alespoň jako zpěvačka.

Jejím debutovým počinem se stalo popové album …Baby One More Time, kterého se prodalo na celém světě 25 milionů kopií nejvíc v historii prvotních alb jakéhokoliv hudebníka. V roce 2000 jí vyšlo další album s názvem Oops!… I Did It Again a začala chodit se svým někdejším kolegou Justinem Timberlakem.

Po několika letech se rozešli a Britney Spears si narychlo po propařené noci vzala spolužáka ze střední školy, fotbalistu Jasona Allena Alexandera. Po několika dnech však byl sňatek anulován.

Zpěvačka se nedlouho poté provdala za tanečníka Kevina Federlina, s nímž má syny Seana a Jaydena. Koncem roku 2006 však požádala o rozvod. V té době se necítila dobře po duševní stránce nejprve si v zavřeném kadeřnictví před zraky paparazziů oholila hlavu, čehož později litovala, a následně odešla do léčebny pro drogově závislé, kde ovšem vydržela sotva den.

Zatímco se soudila se svým bývalým manželem o tom, komu budou děti svěřeny do péče, nadále pokračovala v rozjeté hudební kariéře. Děti nakonec skončily u Kevina Federlina a Britney Spears byl po hospitalizaci v psychiatrické léčebně přidělen opatrovník její otec. Zpěvačka tak přišla o kontrolu nad svými financemi.

Ačkoliv nadále pokračovala v úspěšné herecké kariéře, nemohla rozhodovat o tom, jak naloží se svým výdělkem. Později se její spoluopatrovnicí stala manažerka Jodi Montgomery, s níž navázala důvěrnější vztah než s otcem. Na začátku roku 2019 oznámila pracovní pauzu jako protest proti tomu, že byl její otec stále opatrovníkem nicméně ani o rok později, v listopadu 2020, se jí nepodařilo přesvědčit soud, aby byl její otec opatrovnictví zbaven.

Tyto soudní pře a zbavování přístupu k vlastním penězům daly vzniknout hnutí #FreeBritney neboli Britney na svobodu. Její fanoušci a několik kolegů z hudební branže požadovali, aby bylo opatrovnictví nad Spears zrušeno a ona mohla zacházet se svými financemi, jak uzná za vhodné. Nedávné rozhodnutí soudu tomu sice zabránilo, ovšem diskuse o stavu opatrovnictví v USA a nejen tam rozhodně neutuchá.

Foto: Rhys Adams, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!