Letos se bude konat již dvanáctý ročník Stanu proti melanomu v Praze, Brně a Ostravě. Akce začne 10. a 11. května 2018 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, pokračovat bude 14. května v Brně na náměstí Svobody a končit bude 15. května v Ostravě v Avion Shopping Parku, vždy od 10 do 18 hodin.

Letošní vyšetřovací a preventivní akce probíhá pod mottem Černá tečka pod nehtem nemusí být jen modřina a chce upozornit na možnost výskytu melanomů v méně běžných lokalitách.

Akrolentiginózní melanom vzniká především na periferních partiích lidského těla, typicky na dlaních či chodidlech nebo pod nehty. „Evropské statistiky ukazují, že tato forma melanomu tvoří pět procent všech diagnostikovaných melanomů,“ říká Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Proto by se měly nově vzniklé tmavé projevy v těchto lokalitách nechat zkontrolovat dermatologem. Často jsou totiž zaměňovány za bradavici, modřinu či mozol.

Včasné rozpoznání melanomu je pro prognózu pacienta zcela klíčové. Diagnostika se provádí na základě klinického vyšetření zkušeným dermatologem, zpřesní se použitím ručního nebo digitálního dermatoskopu. „I přesto, že je akrolentiginózní melanom vzácná forma melanomu, v posledních letech se jejich počet na našem pracovišti zdvojnásobil a tito pacienti mají velmi špatnou prognózu,“ říká přední česká specialistka na kožní nádory Monika Arenbergerová.

V Praze budou ve Stanu proti melanomu zdarma vyšetřovat v osmi ordinacích lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Využívána bude ruční i digitální dermatoskopie, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu vyšetřovaného kožního útvaru. Pacientům s nálezem na kůži bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se vyšetřovaná osoba může obrátit.

Akce „Stan proti melanomu“ je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci. Minulý rok onemocnělo maligním melanomem v Česku 2 500 osob, devadesát z nich se poprvé dostavilo k lékaři již v pokročilém stádiu s metastázami. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10 až 29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže.

Kampaň Stan proti melanomu v minulém roce odhalila 151 kožních nádorů z toho 25 melanomů. Stan navštívilo rekordních 4 475 osob. Akce se v roce 2017 zaměřila na jedince se světlou pletí, tedy s fototypem I až II, kteří tvoří 15 procent české populace.

Jaké změny by vás měly přivést do Stanu?

  • změna barvy nebo velikosti znaménka
  • černá, neodrůstající skvrna pod nehtem
  • vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
  • nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
  • větší množství pigmentových znamének (> 50)

Pod záštitou České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP je hlavním organizátorem akce Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ve spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem a Fakultní nemocnicí Ostrava. Generálním partnerem letošního projektu je síť lékáren Dr.Max, hlavními partnery jsou Avéne, Bristol-Myers-Squibb a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.  Partnery Česká pošta, Eucerin,  LA-ROCHE POSAY, Leo Pharma, MSD, Novartis  a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Hlavním mediálním partnerem je Radiožurnál, mediálními partnery jsou Český rozhlas Dvojka, Inspirante.cz, Moje zdraví a abctehotenstvi.cz.

Podrobné informace o projektu jsou uvedeny na oficiálních stránkách projektu www.melanom.cz.

Foto: archiv akce Stan proti melanomu

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Letošní vyšetřovací a preventivní akce se koná pod mottem Černá tečka pod nehtem nemusí být jen modřina a chce upozornit na možnost výskytu melanomů v méně běžných lokalitách. […]

Hana Potměšilová

Hana Potměšilová

Výrazná osobnost českého neziskového prostoru je jednou z největších odbornic na zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Česku. Hana je předsedkyní představenstva zapsaného spolku Revenium a jedna z Top žen veřejné sféry, ankety Hospodářských novin v letech 2015 a 2016. Je vdaná, má dvě děti, ráda jezdí na koni a miluje svou zahradu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!