Reveniu pomáhaly s úklidem na zámku desítky dobrovolníků

Je sobota 19. května, devět ráno. U zámku Hluboš na Příbramsku stojí nezvyklé množství aut. Desítky lidí z různých koutů Česka přijely s jediným cílem: uklidit zámek a jeho zahradu a připravit areál na rekonstrukci. Pokud vše půjde dobře, vybudují na zámku jeho majitelé Jiří Landa a František Richter s pomocí neziskové organizace Revenium během následujících pěti let mimo jiné i sociální podnik, který dá práci lidem se zdravotním postižením. Zatím je tu však hlavně práce. A rozhodně ne na jeden, jediný den…

Na zámku Hluboš na Příbramsku pobýval první český prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Prý to tu neměl příliš rád, jelikož zde vždy nastydl, a proto si nakonec jako své sídlo vybral Lány. Takovému nebezpečí vzhledem k víkendovému počasí a množství práce naštěstí nikdo z dobrovolníků, kteří přišli uklízet, plít, bourat a vůbec likvidovat následky nešetrného zacházení se zámkem, nečelil.

Sešlo se na třicet nadšenců: tým z Revenia, skupina studentů, kteří jezdí pomáhat na různá místa po republice, dobrovolníci z České pošty, z organizace ILCO, z Myjómi, družstva invalidů, ale i obyvatelé Hluboše a další a další. Zdraví i postižení, byť bylo obtížné hádat, kdo zrovna nějakou nemocí trpí, protože po několika hodinách namáhavé fyzické práce záda, ruce i nohy bolí všechny stejně.

Okolo čtvrté hodiny odpoledne se v zahradě tyčí pár hromad odnošeného odpadu čekajícího na zneškodnění: dřevo, železo, plevel… Několik místností, které byly ještě ráno plné nepotřebného, teď prázdné čekají na další rekonstrukci.

„V části bývalé konírny by měl vzniknout pivovar a manufaktura, v zámecké části by měla být galerie,“ vypočítává, co by mělo na zámku vzniknout, jeho majitel Jiří Landa. V další části zámku by pak měla být restaurace a prostor pro svatební obřady.

„Chybět tu nebudou ani sociální byty, studovna, výstava všech československých a českých prezidentů a jejich manželek. Ale to je hudba budoucnosti. Co nejdříve bychom ale chtěli otevřít v bývalých konírnách výrobnu lahůdek, kde budou pracovat lidé s postižením,“ doplňuje Hana Potměšilová, předsedkyně představenstva spolku Revenium. A jejíž dědeček byl mimo jiné posledním správcem zámku do doby, než ho rodině Kolaříkových sebrali komunisté.

A proč si Jiří Landa vybral ke spolupráci při správě areálu zámku právě Revenium? „S Hanou Potměšilovou spolupracuji na různých projektech už asi devět let,“ vysvětluje a nám nezbývá než doufat, že se vize stane skutečností. Vlastně zbývá – sobotní brigáda budiž tomu důkazem.

Podívejte se na prezentaci o Hluboši


Zapojit se můžete i vy!

Chcete pomoci s obnovou zámku Hluboš, kde v následujících letech najdou práci lidé s handicapem (a nejen tím zdravotním)? Pak se ozvěte Haně Potměšilové z Revenia a můžete být na dalším dobrovolnickém dni právě vy. Ideální pro firmy i jednotlivce. Práce je pro všechny dost 🙂

Další dobrovolnický den pro veřejnost bude 16. června.
Připojit se můžete i v události na Facebooku.

 

Foto: Jakub Koucký, Ondřej Zdrubecký, Jindřich Pozlovský

 

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Reveniu pomáhaly s úklidem na zámku desítky dobrovolníků […]

trackback

[…] Pomáháme majitelům zámku Hluboš na Příbramsku Jiřímu Landovi a Františku Richterovi se záměrem vybudovat během několika let fungující sociální podnik, v němž najdou práci lidé se zdravotním a jiným znevýhodněním. […]

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ