Spolek Revenium má za sebou první půlrok. A byl to půlrok plný práce: máme za sebou hodiny poradenství a konzultací a úspěšně jsme rozjeli internetový magazín Inspirante. Nyní spouštíme crowdfundingovou kampaň. Ta by nám měla pomoci s vlastní kolekcí produktů, které navrhují přední designéři a stojí za nimi lidé s postižením.

S Hanou Potměšilovou, předsedkyní představenstva spolku Revenium o podpoře lidí, Masarykově letním sídle a o tom, co se dá stihnout za půl roku…

Stojíte v čele neziskové organizace, která pomáhá lidem s různými znevýhodněními rozvíjet jejich talenty. Můžete ji představit?

Zakladatelé Revenia jsou čtyři, kromě mne novinářka Petra Horáková, Petr Horký z Myjómi, družstva invalidů a Petr Vyhnánek, který má dlouholeté zkušenosti ve školství. Na počátku – loni na podzim – byly naše vlastní peníze a plán na fungující sociální podnik. Nyní máme 3 lidi v Brně, působíme i v Praze, Žatci a od června nově také v Ostravě.

Čím se zabýváte?

Zatím je naší hlavní náplní poradenství, ať už psychologické v žatecké poradně Zuzany Nemčíkové nebo sociální. Radíme také jiným sociálním podnikům.

Já sama jsem za poslední půlrok navštívila 25 organizací. Všude jsem se setkala s vysokou úrovní produktů a služeb a s experty, kteří rozumějí své věci.

V prosinci 2017 měl spolek jednoho zaměstnance, kolik je jich po sedmi měsících?

Teď je nás devatenáct a jen dvě kolegyně nemají žádné znevýhodnění. Letos celkem plánujeme zaměstnat 40 zdravotně postižených. Pokud vše půjde dobře, dáme do pěti let práci až čtyřem stovkám lidí.

Co dál je pro vás důležité?

Chceme se zaměřit nejen na pozitivní lobbing, který podle mého názoru spravné neziskovky činit mají, ale hlavně na osvětu.

Už pár měsíců funguje “inspirativní online portál” Inspirante.cz.

Ten informuje o zdravotnictví, najdete zde zprávy týkající se společenské odpovědnosti a zajímavé rozhovory. Téměř všichni redaktoři píšou i svůj osobní sloupek.

Chceme také podněcovat systémové změny zdravotního a sociálního systému. K tomu máme silného partnera – vydavatelský dům Economia. S ním chystáme debaty s odborníky na dílčí témata.

Víme, že nemocní a handicapovaní často vůbec netuší, na co ze systému by mohli mít nárok a jak se v těžké životní situaci zorientovat. Proto připravíme spolu s časopisem Reportér cosi jako virtuální manuál pro nejrůznější typy potíží, kde budeme radit, jak vše dobře zvládnout.

Vlastní výroba

Již letos chystáme v sociálním podniku i výrobu. Představíme vlastní kolekci produktů (trička, tašky). Vznikají ve spolupráci s designérskou dvojicí BOA design. Výrobu by mělo zajišťovat Myjómi, družstvo invalidů, sociální podniky, ale i my sami – i Revenium je zaměstnavatelem osob se zdravotním postižením.

A to není zdaleka vše.

Na jaře 2019 bychom chtěli spustit provoz prádelny pro osoby se sluchovým postižením.

A po dokončení bychom se měli stát partnery domova pro osoby se zdravotním postižením v pražských Horních Roztylech. Tam by měla být také vlastní prádelna, potravinářská výroba, kavárna i kulturní centrum.

Když se řekne Hluboš…

A projekt největší. Hluboš. Pomáháme majitelům zámku na Příbramsku Jiřímu Landovi a Františku Richtrovi se záměrem vybudovat během několika let mimo jiné i fungující sociální podnik, v němž najdou práci lidé se zdravotním a jiným znevýhodněním..

Co vše bude jeho součástí?

Bude toho hodně, na Hluboši se chystá vlastní výroba uzenin i manufaktury na výrobu mýdel, olejů a tinktur. Chceme tam mimo jiné pomoct majitelům pěstovat levanduli. A k tomu mít i netradiční služby – nejen servis a správu objektu a sociálních bytů – ale i zámecké svatby pro lidi se zdravotním postižením. Chybět nebudou kulturní, vzdělávací a další aktivity.

Na opravu objektu, včetně památkově chráněné fresky v hlavním sále a zahrady, jsme založili veřejné sbírky. Ale snažíme se získat prostředky třeba i prodejem vína. Víno nám darovala Analise Kettern, majitelka německého vinařství Lothar Kettern v oblasti Mosel, která je sama kvůli úrazu přes 25 let upoutána na lůžko.

Pod značkou Revenia nyní vzniká stejnojmenné družstvo invalidů, kterým bude v budoucnosti zastřešena veškerá naše výrobní činnost. Zároveň zakládáme i nadační fond. Ten bude podporovat naše ostatní aktivity – zejména na zámku Hluboš a také z něj budou financovány stipendijní programy.

Interaktivní soutěž pro školy

Protože byl zámek v Hluboši po dva roky prvním letním sídlem prezidenta Masaryka, chystáme na podzim pro střední školy soutěž o nejlepší studentskou práci. Výhra bude lákavá: vítězná třída pojede na Eurovíkend.

Právě díky osobnosti Tomáše Garrigue Masaryka se nám snad podaří přivést děti ze škol do prostředí zámku, kde uvidí, že kompletní servis kolem nich zajišťují lidé s handicapem nebo jiným znevýhodněním.

V plánu je i interaktivní výstava o životě všech našich prezidentů a jejich manželek.

Zastáváte názor, že neziskovky mají být zčásti “ziskovky” – tedy si na sebe nějakým způsobem vydělat. Nyní Crowdfunding… Proč by lidé měli poslat peníze právě vám?

Nikdy nebudeme jako komerční firma, potřebným bychom rádi pomáhali bezplatně a peníze od donorů a veřejnosti nám v tom mohou pomoci. Finance využijeme i na další rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny.


Hana Potměšilová

Předsedkyně představenstva spolku Revenium.

Výrazná osobnost českého neziskového prostoru je jednou z největších odbornic na zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Česku. Jedna z Top žen veřejné sféry, ankety Hospodářských novin v letech 2015 a 2016. Věnuje se systémovým změnám ve zdravotnictví.

 

Foto: archiv Hany Potměšilové

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Revenium šlape do pedálů […]

trackback

[…] a to jim Revenium umožňuje,“ vypráví předsedkyně představenstva neziskové organizace Hana Potměšilová, která se na problematiku zaměstnávání lidí se zdravotním postižením specializuje více […]

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!