Ne každá chráněná dílna chrání zdravotně postižené

Jsou i takové, které chrání hlavně kapsu svých majitelů

Komentář Hanky Potměšilové

Měla to být obyčejná poslední červnová sobota. Ale v médiích zarezonovala skvělá zpráva. Tedy, jak pro koho. Pro mne a další poctivé zaměstnavatele zdravotně postižených ano.  Podnikatel Tomáš Horáček, majitel „chráněnky“ První chráněná dílna, byl vzat do vazby. Sice ještě není jisté, že bude souzen a odsouzen, ale po mnoha letech došlo alespoň k nějakému posunu.

Jeho takzvanou chráněnku, která roky vyloženě kšeftovala s náhradním plněním, ovšem nikoliv kvůli většímu počtu dobrých míst pro lidi se zdravotním postižením, ale spíš kvůli ziskům pro majitele firmy, mám v hledáčku již mnoho let. Několikrát se na mě obraceli zástupci různých ministerstev, nemocnic, obcí. Chtěli poradit, jak napsat veřejnou zakázku, aby se do ní tento subjekt nemohl přihlásit. Nebo minimálně, aby ji nemohl vyhrát.

Řešila jsem veřejnou zakázku na hasičské auto pro jednu malou obec, konvektomaty pro nemocnici, kancelářské potřeby a úklid pro ministerstvo, ochranné pracovní pomůcky pro magistrát…

Několikrát jsem podávala přes ministerstvo práce a sociálních věcí podněty ke kontrolám, společně s novináři jsme na jejich nekalé praktiky roky upozorňovali. A mnoho let se nic nedělo. Že by postupné oteplování planety přispělo i k tomu, že i u nás pohnou ledovce a systém si konečně posvítí na ty, kteří ho zneužívají a svým chováním poškozují ty poctivé? Kéž by.

A jen bych chtěla upozornit, že chráněnka páně Horáčka není v Česku zdaleka jediným subjektem, který zneužívá systém, jenž by měl pomáhat k práci handicapovaným. A je dobře, že evidence náhradního plnění, kterou ministerstvo práce spustilo loni na podzim, začíná pomalu, ale jistě ukazovat, kdo náhradní plnění poskytuje čestně a kdo si z toho udělal byznys ne nepodobný “šmejdovskému prodeji hrnců”, protože lidi se zdravotním postižením v něm má pouze kvůli vlastním výhodám!

Podrobně popsal kauzu iRozhlas.cz

 

Rozhovory s Hankou Potměšilovou:

Revenium šlape do pedálů

Někteří lidé mají potřebu hrát si na Supermany

 

Foto: pixabay

Picture of Hana Potměšilová

Hana Potměšilová

Výrazná osobnost českého neziskového prostoru je jednou z největších odbornic na zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Česku. Hana je předsedkyní představenstva zapsaného spolku Revenium a jedna z Top žen veřejné sféry, ankety Hospodářských novin v letech 2015 a 2016. Je vdaná, má dvě děti, ráda jezdí na koni a miluje svou zahradu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ