Společnost, která dělá čest svému jménu. Je skutečně Pestrá

Každá nezisková organizace má dvě možnosti. Buď donekonečna čerpat ze státních dotací, nebo si zkusit alespoň přivydělat na svůj provoz jinak. Organizace, která dělá čest svému jménu, se rozhodla pro tu druhou cestu.

Pestrou založili v roce 2009 manželé Pragerovi s trenérkou Míšou Perčinovou. Chtějí cvičit asistenční psy bez použití kotců. Kde na takovou aktivitu sehnat finance? Jistě, možnost státních dotací, ale každá koruna navíc se hodí… Navíc – není jen nekonečné ždímání státního rozpočtu alibismus? A tak v roce 2012 vzniká cestovní kancelář Bezbatour.  Původně zajišťuje jen bezbariérové zájezdy.

Z Bezbatour na Pestrou cestovku

V roce 2017 však nastává změna jména z Bezbatour na Pestrou cestovku. Jak už změna jména napovídá, přichází také rozšíření aktivit na prodávání zájezdů od všech velkých ověřených cestovních kanceláří. Celá provize z prodeje pak putuje na financování projektů Pestré – psí asistence. Především právě na výcvik asistenčních psů, ale také na zaměstnávání zdravotně handicapovaných, nebo vzdělávací projekty.

Za rok 2017 takto zákazníci přispěli částkou 55 tisíc korun.  Lokace, které cestovka nabízí, jsou nejrůznější. Od Itálie, přes Rakousko, po Chorvatsko. Od dovolených na pláži, přes pobyty v penzionech, po zájezdy pro milovníky sněhových radovánek. Stále také samozřejmě nabízí bezbariérové zájezdy. Stačí si vybrat. Nutno podotknout, že při výjezdech s Pestrou cestovkou zákazníci neplatí nic navíc. Navíc mohou mít jen pocit, že svým výletem, nebo dovolenou podpořili dobrou věc.

Příkladný přístup

Mnoho neziskových organizací by si z Pestré mohlo vzít příklad, a to nejen ve výše zmíněném. Také zaměstnávání zdravotně handicapovaných je u této neziskovky ukázkové. „Zdravotně handicapovaní u nás pracují i na vysokých postech. Jak náš prodejce zájezdů, manažer cestovky, IT specialista, tak i pan ředitel jsou vozíčkáři,“ konstatuje PR manažerka Jana Augustinová. Sama také vozíčkářka.

Jak už bylo naznačeno, Pestrá má mnoho aktivit. Pestrá cestovka je jen jednou z nich. Aktivitou, která zajistí alespoň něco málo peněz na provoz úžasných věcí. Krom samotného výcviku psů zajišťuje Pestrá také nácvikové pobyty pro klienty a vychovatele. Není jí jedno, jak dopadnou její psi a jejich majitelé. Pestrá také každoročně pořádá workshop na zlepšení komunikace se zákazníky s postižením ve firmách. A dalo by se pokračovat dál. Kdyby se více neziskovek chovalo jako Pestrá, mohl by náhled společnosti na neziskový sektor vypadat úplně jinak. Ale to už by byla jiná kapitola…


Pestrá

  • Pestrou založili v roce 2009 manželé Pragerovi a trenérka Míša Perčinová
  • společnost se zaměřuje na výchovu a výcvik asistenčních psů
  • psi jsou vychováváni v domácím prostředí, bez použití kotců
  • doposud jich majitelům společnost předala více než 41
  • Pestrá má 20 zaměstnanců (včetně externistů)

Pestrá cestovka

  • patří mezi jedny z aktivit Pestré, původně se jmenovala Bezbatour a zaměřovala se jen na bezbariérové zájezdy
  • zakoupením zájezdu u Pestré cestovky zákazník podporuje výcvik asistenčních psů a další aktivity společnosti
  • za rok 2017 zákazníci touto cestou přispěli 55 tisíc korun
  • Pestrá cestovka má 3 zaměstnance (plus další dva, kteří jsou pro celou organizaci)

 

Foto: archiv Pestré společnosti

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!