Vlastně ne, vychutnávám si ji totiž bez cukru. Ale rozhodně si denně osladím život její vůní a chutí, požitkem z rituálu pití kávy, tou pohodou a klidem.

A ty rána! Když ještě mžourám na jedno oko a hledám pevnou půdu pod nohama, nebo dveře, případně druhou ponožku, a kávovar mě pozdraví právě tou lákavou nezaměnitelnou vůní, den je připraven…

Za odměnu a jako malý osobní úplateček si kávu dopřávám během „hospital tours“ – a co tak kolem sebe vidím a slyším, rozhodně nejsem výjimka. Naštěstí pro „pacoše“ se nabídka v nemocnicích a na poliklinikách dávno rozšířila z jen upatlaných bufetů i na příjemnější útočiště. Oázy uprostřed zmatku a starostí.

A tak se ranní odběry krve, vyšetření, zdlouhavé kontroly a hospitalizace stávají snesitelnějšími, když vím, že mě tato malá satisfakce nemine. Na téměř všem nepříjemném se dá najít díl radosti a potěšení. Někdy ale toho všeho kolem nemocí a lékařských zařízení mám natolik dost, že už ani to občerstvení si tam nechci dát a prchám pěkně rychle domů. Teprve až tam, za zavřenými dveřmi, si odpočinu a užiju pořádnou pauzu. Sláva dostupnosti kvalitních domácích kávovarů na našem trhu!

Mnohdy jsem si kladla otázku, zda si tím svým kofeinovým závisláctvím nekoleduji o ještě větší zdravotní maléry, protože osobně si ho opravdu dost užívám! Ale mimo jiné jsem na toto téma měla velmi příjemný rozhovor s úžasně vyrovnanou a moudrou lékařkou, která na mě během vyšetření a našeho povídání spiklenecky mrkla a prohlásila: „Malé hříšky jsou důležité pro náš život a jsou od toho, abychom si je důsledně pěstovali!“ S touto informací se nedá jinak, než souhlasit. Navíc mě hřeje fakt, že konzumuji kávu vlastně na lékařské doporučení – mohla by se rovnou psát na recept! 🙂

A víte co, nemusíte vůbec běhat po doktorech a nemocnicích, abyste si dopřáli kávový dýchánek; třeba s příjemným společníkem, nebo si jen tak chvilku o samotě poseděli a tiše rozjímali nad šálkem v ruce. Stačí se nechat průběžně nalákat naším seriálem Inspirante s vůní kávy a můžete udělat radost sobě i druhým. Z pestré a zajímavé nabídky si jistě vyberete. Bude to stát za to!

 

Foto: archiv Evy Havlíčkové

Eva Havlíčková

Eva Havlíčková

Crohnovu chorobu jí diagnostikovali ve dvanácti letech. S tímto onemocněním zažívá pořádnou dávku chaosu, trápení a bolesti, ale nevzdává to. Ani ona, ani Crohn. Než ji zdravotní problémy vyřadily na několik let z aktivní činnosti, pracovala dlouhé roky na pozici asistentky ve farmaceutické společnosti. Miluje přírodu, hudbu, laskavý i černý humor, četbu knih a jejich vůni. Váží si rodiny a přátelství. „Je to ve hvězdách, co nás v životě čeká za pouť. Nejdůležitější ale je, kolik úžasných dní prožijeme, a že vždy najdeme cestu! Všichni můžeme opakovaně začínat znovu a po pádu zase vstát, třeba i s nějakou tou boulí na těle i na duši. Na zázraky nevěřím, já na ně totiž spoléhám,“ říká Eva. V současné době působí jako korektorka a redaktorka v redakci magazínu Inspirante, který je jedním z hlavních projektů spolku Revenium.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!