Karlovarská porcelánka Thun se pyšní jediným návštěvnickým centrem s porcelánovou školičkou ve střední Evropě. Zájemcům o historii a výrobu nabízí i celou řadu atrakcí, například jedinečnou porcelánovou zastávku nebo obří konvici se šálkem coby symboly na turistické známce a nálepce. Právě z Thunu jsou čistě bílé šálky na espresso s vypáleným logem kolekce Lighthouse, které pro Revenium navrhlo duo Boa Design.

My z Revenia máme rádi prsty ve všem, co je užitečné, inspirativní a krásné. Proto pro nás návštěva v Thunu byla jednoznačně trefou do černého. I se vším tím bílým a zdobeným porcelánem kolem. 🙂 Jako návštěvníci bychom se už šestým rokem mohli vydat po stopách Příběhu porcelánu nebo nakouknout přímo do výroby i školičky, a pak si zakoupit suvenýry v přilehlém obchůdku.

My jsme ale zvolili úplně jinou taktiku. Po krátkém a milém uvítání jsme pokračovali báječným obědem v retro kantýně a díky skvělému načasování jsme se ani nemuseli proplejtat mezi skoro čtyřmi stovkami místních zaměstnanců. Slupli jsme to rychle, přijeli jsme sem přece pracovat!

Jak vytunit Lighthouse šálek

Na další asi dvě a půl hodiny jsme se usadili v porcelánové školičce. No, usadili… Mohli jsme, ale vestoje to má větší odpich. Věděli jsme, že nás čeká osmatřicet plat, takže na prostoje nebyl čas. 🙂

Bílý porcelánový šálek na espresso jsme měli zbavit nečistot, na dno přiložit a vycentrovat už odmočenou nálepku kolekce Lighthouse a uhladit ji speciální gumovou špachtličkou tak, aby tam nezůstávaly žádné bublinky nebo jiné kazy. Pak už jen vše otřít ubrouskem a skládat na plato sedm řad po devíti.

Vypadá to jednoduše a vlastně to jednoduché je. Ale taky trochu slizké a kluzké, asi jako obrázky na vajíčka. Přinést šálky, vyskládat, očistit, přiložit, uhladit, otřít, sklidit. A znova. Chce to mít grif a moc nepřemýšlet. To se smíchem potvrdila i naše průvodkyně a paní mistrová: „Skvěle to jde jak některým mužům, tak hodně malým dětem. Nehledají v tom totiž žádnou vědu.“

Samé šálky a žádný hrnek

My vědu nehledali, ale takový ticho a soustředění už mezi námi dlouho nepanovalo. 🙂 Občas smích, nálepky všude a opakované ujišťování, že to, co dotahujeme, jsou šálky, ne hrníčky. Ne kvůli ouškům nebo stylu, ale proto, že hrnek je až od dvou set mililitrů výše.

Zvládli jsme připravit všech plánovaných dva tisíce tři sta devadesát čtyři šálků. Teď už je jen vypálit na více než jedenáct set stupňů a zajistit tak černému designovému nápisu Lighthouse na dně nesmrtelnost. Úmrtnost kolegů, nádobí i špachtlí nulová, nálepek a ubrousků padlo nepočítaně.

Ano, porcelánem to v Thunu naštěstí žije. A hezky. Děkujeme za možnost užít si to na vlastní kůži. Doslova. Protože někteří z nás sloupávali pár zbloudilých přicuclých nálepek ještě doma. Zatím bez šálku. 🙂

 

Foto: Helena Tutterová, archiv Revenium

Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!