Inspirante s vůní kávy – Ta Kavárna

V dnešním díle seriálu Inspirante s vůní kávy povedou naše kroky na Vyšehrad v Praze 4 do tréninkové kavárny s názvem Ta Kavárna. Nachází se v areálu Jedličkova ústavu.

Provozovatelem tréninkové kavárny je obecně prospěšná společnost Borůvka, která již dvacet let pomáhá dětem i dospělým s tělesným postižením a její prioritou je zapojení těchto lidí do běžné společnosti. Nezisková organizace Borůvka zastřešuje další zajímavé projekty.

Ta Kavárna vítá hosty a hlavně pomáhá už 11 let

Ta Kavárna funguje od roku 2007. Impuls pro její založení vzešel od bývalého ředitele Jedličkova ústavu Jana Pičmana, který zde chtěl původně vybudovat místo setkávání rodičů studentů. Později se prostor ukázal jako skvělé zázemí pro trénink a zaměstnávání lidí.

Pod vedením zkušených trenérů se zde učí mladí lidé s tělesným postižením potřebným pracovním návykům. V přívětivém a bezpečném prostředí si v pracovním tréninku vyzkouší, co zvládají, nebo naopak zjistí, v čem je prostor pro zlepšování. Jedná se o přirozenou integraci. Cílem je vyškolit mladé lidi s postižením do praxe tak, aby nemuseli sedět doma, brát „pouze“ důchod a čekat na cizí pomoc.

Za velmi důležitou zde považují motivaci k učení se v praxi. Klienti tréninkového programu dostávají základní plat. Někteří se zde učí také vystupovat na veřejnosti při prezentování činnosti organizace před večerními programy v kavárně, učí se provádět inventuru a organizovat nákupy potravin. Celkově na sebe přebírají větší díl odpovědnosti, což je významnou součástí plnohodnotného života.

Polévka je grunt

V těchto dnech už jen při pohledu z okna dostaneme chuť dát si něco dobrého pro zahřátí organismu.

A co teprve tehdy, máme-li v deštivém a chladném počasí pochůzky po městě! Stačí se třeba zastavit v podniku Ta Kavárna na denně čerstvě připravovanou polévku. Nabízí zde tradiční, ale také například veganské a bezlepkové. Na internetových stránkách aktualizují týdenní menu polévek a chuťové buňky jsou v pozoru už při čtení nabídky: čočková na kari s kokosovým mlékem a tymiánem; jihočeská kulajda s vejcem, koprem, smetanou a žampiony; anglická hrášková se smetanou a čerstvou mátou; cizrnová s rajčaty a kořenovou zeleninou; zelná s uzeným masem, smetanou a bramborem…

V nápojovém lístku si můžete vybrat z mnoha studených a teplých nápojů. Různé varianty kávy a kávových specialit Vám připraví s kravským mlékem, nebo Vám jej zde za příplatek nahradí sojovým či rýžovým, nebo naopak přidají šlehačku. Koupí kávy zaplatíte půl hodiny pracovního tréninku, který pomáhá získat pracovní praxi místním kavárníkům.

Vyhlášení jsou zde výborným pečivem a sladkými pečenými dobrotami. Od listopadu jsou v nabídce sortimentu různé druhy fair trade čokolád.

Kultura a osvěta jsou zde přirozenou součástí

Pořádají zde koncerty, besedy a promítají se filmy. Svoje pravidelné místo v programu mají výstavy. Nedávno zde zorganizovali originální odpoledne se stylistkou či přednášku na téma zdravého životního stylu.

„Sexy úterý“ je pak setkání v kavárně, při kterém se řeší témata kolem sexuality a vztahů lidí s tělesným znevýhodněním. V poslední době mívají tyto úterky takový formát, že se promítne filmový snímek, po kterém následuje volná diskuze.

Kavárna je také velmi oblíbena maminkami a dětmi pro pestře vybavený dětský koutek.

Celkově je prostor kavárny multifunkční, bezbariérový a plný světla. Přátelská a ochotná obsluha Vám zpříjemní den a vykouzlí úsměv na tváři. Mohu to jednoznačně potvrdit. Tak ji přijďte podpořit…


Kontakt:

TA KAVÁRNA
Na Topolce 1b
Praha 4

mapa

Přibližně 10 minut od metra C Vyšehrad, nebo ze stanice tramvaje Podolská vodárna nahoru (po Podolských schodech)

Otevírací doba:

PO, ST: 8:00-20:00, během večerních akcí do 22:00 (koncerty a podobně)

ÚTERÝ: 8:00-18:00

ČTVRTEK a PÁTEK: 8:00-14:00

SOBOTA a NEDĚLE: zavřeno

Tel. rezervace: 241 083 550

Bezbariérové: ano

Platba kartou: ne

WiFi: ano

www.takavarna.cz

https://www.facebook.com/takavarna

 

Foto: archiv Borůvka Praha o.p.s. a TA KAVÁRNA

Picture of Eva Havlíčková

Eva Havlíčková

Crohnovu chorobu jí diagnostikovali ve dvanácti letech. S tímto onemocněním zažívá pořádnou dávku chaosu, trápení a bolesti, ale nevzdává to. Ani ona, ani Crohn. Než ji zdravotní problémy vyřadily na několik let z aktivní činnosti, pracovala dlouhé roky na pozici asistentky ve farmaceutické společnosti. Miluje přírodu, hudbu, laskavý i černý humor, četbu knih a jejich vůni. Váží si rodiny a přátelství. „Je to ve hvězdách, co nás v životě čeká za pouť. Nejdůležitější ale je, kolik úžasných dní prožijeme, a že vždy najdeme cestu! Všichni můžeme opakovaně začínat znovu a po pádu zase vstát, třeba i s nějakou tou boulí na těle i na duši. Na zázraky nevěřím, já na ně totiž spoléhám,“ říká Eva. V současné době působí jako korektorka a redaktorka v redakci magazínu Inspirante, který je jedním z hlavních projektů spolku Revenium.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ