Slavní s handicapem: Matematik, kterému život komplikovala schizofrenie

Když Johnu Nashovi bylo 31 let, diagnostikovali mu paranoidní schizofrenii. To ho na několik desítek let odvedlo od jeho práce. Práce, která byla víc posláním. Matematik se k ní však po třiceti letech dokázal vrátit, a ještě za ni v roce 1994 dostat Nobelovu cenu.

John Forbes Nash se narodil v Západní Virginii v USA. Psalo se 13. června 1928. Už jako dítě projevoval velký zájem o různé vědecké pokusy. Často trávil čas zavřený ve svém pokoji, který si předělal na improvizovanou laboratoř, skloněný nad knihami a experimenty. Odlišoval se už od dětství…

Na škole se potkal s Aliciou Lopez-Harrison de Lardé, studentkou matematiky a svojí nastávající. Vzali se v roce 1957 a o dva roky později se jim narodil syn. A přesně mezi těmito dvěma body se stal pro Johna další zlom: ocitl se sice na pomyslném vrcholu, ale zároveň se u něj začaly projevovat první příznaky schizofrenie.

Složitá diagnóza, a ještě složitější proces léčby

Prvním příznakem jeho nemoci bylo přesvědčení, že v deníku The New York Times s ním pomocí šifer komunikují obyvatelé vzdálených galaxií. Začal být paranoidní a posléze se jeho stav ještě zhoršoval. Diagnózu paranoidní schizofrenie mu určili v roce 1959.

Trvalo dlouhou dobu, než se pro Nashe podařilo najít vhodnou léčbu. Počáteční kroky lékařů spíše přispívaly ke zhoršení jeho stavu. Jako účinné se naopak jevilo administrativní rozhodnutí princetonské fakulty matematiky a výpočetního centra, které Nashovi v tomto těžkém období povolily využívat prostředky univerzity pro jeho výzkum.

Boj s chorobou paralyzoval jeho práci, ale byla to právě práce a jeho žena Alicie, co ho drželo nad vodou. Alicie ho nejen neustále podporovala, ale také v krizových časech živila celou rodinu.

Nobelova cena za ekonomii

Nash se dokázal i po takřka třiceti letech vrátit do plného pracovního tempa. V roce 1994 byl tento návrat korunován cenou Alfreda Nobela za ekonomii. Rozhodně nešlo o nějakou „cenu z milosti“. Nash cenu dostal společně s dalšími dvěma matematiky. On za velký přínos k teorii her, tedy k velmi obecné a složité disciplíně aplikované matematiky.

Zemřel 23. května 2015 společně se svou ženou Alicií při autonehodě vozidla taxislužby. Nashovi bylo 86 let. O jeho příběhu vznikl i film Čistá duše s Russellem Crowem v hlavní roli.


John Forbes Nash:

  • americký matematik
  • narodil se 13. června 1928 a zemřel 23. května 2015 (ve věku nedožitých 87 let)
  • trpěl paranoidní schizofrenií
  • v roce 1994 dostal Nobelovu cenu za ekonomii
  • o jeho práci a osudu vznikl film Čistá duše

 

Foto: Peter Badge / Typos1, Wikimedia Commons

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!