Když před deseti měsíci a pár dny začala 12. dubna fungovat doména www.inspirante.cz, vědělo jen pár lidí okolo Revenia, oč přesně jde. Za necelý rok si tým magazínu vysloužil nejen přízeň čtenářů, ale například i nominaci v jedné z kategorií ankety Křišťálová lupa.

Web Inspirante se pokouší o neotřelý pohled na život lidí, kterým do života vstoupila nemoc nebo handicap. Na redakci, grafice a provozu se podílejí převážně lidé se zdravotním znevýhodněním.

Sloupky

Jaké střevíčky obouvá mladá žena s dětskou mozkovou obrnou? Kolik uběhne student žurnalistiky s roztroušenou sklerózou? A jaké prádlo nosí stomičky? I na tyto otázky postupně odpovídají autoři sloupků, které před spuštěním Inspirante vycházely na facebookové stránce Revenia.

Mezi kmenové autory magazínu patří například Helena Tutterová se svými pondělními sloupky #perplexveměstě. Její specialitou je plynulý pohyb mezi osvětou a satirou.

V úterý se střídá sloupek korektorky Evy Havlíčkové #nechbroukažít se sloupkem #zOutu Ivany Recmanové, kterou často inspirují její zkušenosti ze studia v zahraničí.

Středa patří redakční všeumělkyni Tereze Nagyové s jejím #nejsemtabu.

Čtvrtky má na Inspirante rezervovány Marek Blažíček a jeho #JsemIronman. Ten je také autorem seriálu Slavní s handicapem. Dalším oblíbeným seriálem je Inspirante s vůní kávy, ve kterém zveme čtenáře do restaurací a kaváren s přesahem.

Občasné sloupky píše také psycholožka Zuzka Nemčíková a další externí autoři.

Baví nás rozmanitý pohled na svět…

Kromě pohledu „zevnitř“ diagnóz Inspirante upozorňuje na nejrůznější sociální problémy. Snaží se nabízet řešení a také inspiruje a pozitivně motivuje.

„Chceme být střechou informací v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled na svět a doufáme, že bude s námi bavit i čtenáře. A stejně tak si přejeme, aby se na tvorbě Inspirante čtenáři výrazně podíleli, ať už svými příběhy, nebo tipy pro redakci,“ uvedla při startu projektu Petra Horáková, která Inspirante vede.

Ve čtyřech sekcích zpráv přináší magazín nejen příběhy a rozhovory, ale také poradenství a tipy pro lidi s nejrůznějšími znevýhodněními.

V sekci Aktuality nabízí informace z aktuálního dění v Česku i v zahraničí z oblastí vzdělávání, zdravotnictví a sociální.

V Inspiraci profily, rozhovory a příběhy osobností, sociálních podniků, neziskových organizací, ale i firem, které to s rozmanitostí myslí vážně.

V sekci Servis a poradny jsou hlavně sociální, vzdělávací, právní a finanční témata.

Úplnou novinkou jsou Poradny Revenia a občasné online chaty. Expertem na vzdělávání je Petr Vyhnánek. Poradnu kariérní a profesní vede Tereza Moravová, sociálně-právní poradnu Nicole Fryčová a odborníkem na finance je Tomáš Kofroň.

Vážíme si daru, který nám poskytly Lesy České republiky, díky němuž mohl online magazín vzniknout.

A co chystá redakce v roce 2019?

Největším projektem bude spolupráce s časopisem Reportér na projektu Šlápněte s námi do pedálů, kdy budeme celý rok sledovat jednu konkrétní rodinu a pomůžeme jí změnit život.

Malá statistika

Publikovali jsme 298 článků a měli jsme na webu 28 196 návštěv.
73 % našich návštěvníků jsou ženy a nejvíce jich je ve věku 25–34 let.


Magazín Inspirante je jedním z hlavních projektů neziskové organizace Revenium.

A co jsme spolu v roce 2018 ještě zažili?

  • Pořádáme debaty a Kulaté stoly o zaměstnávání lidí se zdravotním postižením a o dalších zdravotnických tématech.
  • Pomáháme majitelům zámku Hluboš na Příbramsku Jiřímu Landovi a Františku Richterovi se záměrem vybudovat během několika let fungující sociální podnik, v němž najdou práci lidé se zdravotním a jiným znevýhodněním.
  • Máme vlastní kolekci designových produktů Lighthouse.

 

Foto: pixabay

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!