Slavní s handicapem: Muž, který udělal na vozíku salto vzad

Aaron Fotheringham to v životě neměl jednoduché. Už od osmi let byl upoután na invalidní vozík. Když jako jedinou možnost pohybu máte dvě kolečka, tak to člověku pořádně zúží obzory. Tedy… pokud se tomu poddáte. To Aaron rozhodně neudělal.

Narodil se 8. 11. 1991 v Las Vegas v Nevadě. V dětství prodělal několik neúspěšných operací kyčelního kloubu, kvůli kterým byl nucen používat trvale invalidní vozík. Jezdil se tedy alespoň dívat na svého bratra, který propadl BMX. To jsou ti šílení lidé, kteří na speciálních kolech dovádí po pořádně strmých rampách.

Jednou, když ho Aaron pozoroval, za ním bratr přijel a řekl mu, že by to měl zkusit na svém vozíku. Reakce většiny lidí by asi byla negativní. Z důvodu, který je na první pohled pochopitelný: strach. Aaron ho neměl. Nechal si udělat speciálně upravený, extrémně odolný vozík, na kterém začal dělat dost šílené kousky.

Stal se vlastně průkopníkem tohoto sportu, který míchá skateboarding a BMX. Pojmenoval ho WCMX (podle anglického slova pro invalidní vozík) a lidem tím učaroval. Pro mnohé se stal hrdinou. Ve svých čtrnácti letech se stal prvním člověkem, který dokázal udělat backflip (salto dozadu) na invalidním vozíku. V osmnácti pak přidal double backflip.

Aaron utrpěl už mnohá zranění, včetně zlomenin. Přesto se k dovádění na vozíku vždycky vrátil. O svém tréninku říká, že je pro něj zábavou, nikoliv trénováním. Takže se snad nebudeme muset bát, že by nám svými kousky v dohledné době přestal dokazovat, že i na první pohled nemožné je možné a že strach je opravdu tím nejhorším rádcem.


Aaron Fotheringham:

  • Narodil se 8. 11. 1991 v Las Vegas v Nevadě.
  • Od osmi let je upoután na invalidní vozík.
  • Přesto (na popud svého bratra) začal na svém vozíku vyvádět krkolomné kousky.
  • Je prvním člověkem, který skočil backflip (salto vzad) na invalidním vozíku.

 

Foto: Tomaz Silva/Agência Brasil [CC BY 3.0 br], via Wikimedia Commons

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!