Tichá a bolestivá endometrióza #nejsemtabu

Podle dostupné literatury se jedná o nejčastější onemocnění žen v reprodukčním věku. Zajímavé. Já o ní neslyšela do té doby, než jsem začala pracovat se stomiky. Protože pár procent z nás pacientek jsou ženy po operaci endometriózy. Po operaci, kdy jim kromě reprodukčních orgánů bylo nutné odebrat i část střeva a založit stomii.

Endometrióza je tedy tichý nepřítel každé z nás. Vesele ve vás může růst v klidu několik let, vy o ničem nevíte a najednou musíte na operaci. Protože se vám během let usazovaly buňky endometria (sliznice dutiny děložní) mimo dělohu, hromadily se, nastal zánět. Endometrium se nemusí hromadit jen v okolí dělohy, může se klidně usadit na plicích či mozku. Kromě bolestivé menstruace, nevyléčitelnosti nemoci, možnosti mimoděložního těhotenství, vás také může čekat i sterilita. To jsou vyhlídky, co?

Během svojí práce s pacienty jsem se setkala s několika ženami, které život se stomií postihl přesně kvůli těmto příznakům. Několik let měly bolestivou menstruaci, bolesti v podbřišku mimo cyklus nebo pociťovaly bolest při sexu. Ale neřešily to, protože jim nepřišlo, že by se dělo něco extra mimo normál. Do té doby, než v nemocnici při akutních obtížích zjistily, že to měly řešit před dlouhými roky a teď nezbývá, než se poddat osudu a šikovným rukám gynekologů.

Prevence není složitá, stačí se při příznacích nechat vyšetřit. Nic víc, nic míň. To zase není taková zátěž, že ne? Tak šup k telefonu a zavolejte svému gynekologovi, třeba tím předejdete hodně nepříjemným a bolestivým situacím…

Mějte se rádi a starejte se o sebe s láskou.

Vaše Tereza

Picture of Tereza Nagyová

Tereza Nagyová

Od roku 2015 působila Tereza Nagyová ve stomické pacientské organizaci České ILCO z.s. - dobrovolné sdružení stomiků, díky čemuž, jak sama říká, dostala odvahu mluvit otevřeně o životě se stomií a psát blog Nejsemtabu.cz. Nedlouho na to se rozhodla šít speciální prádlo pro stomiky pod značkou MyPouch. I proto se Tereza připojila k projektu Revenium, a tak na Inspirante najdete její sloupek #nejsemtabu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ