Již za dva dny – v sobotu 30. března se do Kongresového centra Praha sjedou zájemci o technologie pro osoby se specifickými potřebami na konferenci INSPO (Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami). Hlavním tématem již 19. ročníku bude využití umělé inteligence ke zvýšení kvality života lidí s nejrůznějším zdravotním postižením.

Program, ve kterém vystoupí i přednášející z Dánska, Nizozemska a Velké Británie, je vystaven na www.inspo.cz/inspo-2019.

Představen bude například projekt Seeing AI, který v Londýně vede Saqib Shaikh, nevidomý softwarový inženýr Microsoftu. Ten vytvořil volně dostupnou aplikaci, která lidem se zrakovými problémy ulehčuje běžný život tím, že mění vizuální svět na akustický. Aplikaci stačí namířit na objekt, který vás zajímá, a ona zvukově popíše, co vidí. Seeing AI dokáže přečíst menu v restauracích, identifikovat peníze, nebo poznat lidi okolo vás.

S překonáváním jazykových bariér zase pomáhá řešení Microsoft Translator, které lidem se sluchovým omezením slouží jako dodatečný komunikační nástroj. Na americké Rochester Institute of Technology tvoří neslyšící studenti téměř desetinu školní populace, a proto během přednášek používají program Presentation Translator. Ten v rámci programu Powerpoint nabízí živě funkci, která s využitím umělé inteligence rozpozná mluvenou řeč a okamžitě ji převádí na psaný text, který studenti vidí v počítačích nebo mobilech. Pokud studentům například vyhovuje jiný jazyk než angličtina, mají možnost překladu na svých zařízeních do více než 60 jazyků.

Ve své přednášce Hector Minto, odborník na technologie pro zpřístupňování, přiblíží také grantový program Microsoftu „AI pro život bez bariér“, jehož cílem je pomoci lidem s postižením zapojit se do práce a života.

Pozadu nezůstávají ani tvůrci v Česku. Ostravská společnost Benetronic přichází s konceptem chytré asistence. Tento systém dokáže pouhou jedinou fotografií, pořízenou například mobilním telefonem, nastavit inteligentní kompenzační pomůcku Benetronic a MouthMouse na míru klientovi. Lze tak nastavit, jak si přeje pomůcku ovládat (například ústy, dotykem, jazykem) a co konkrétně má  ovládat (zda televizi, rádio, telefon).

Tanja Stevns a Lars Christensen z Dánska nazvali svůj příspěvek RoboBraille – Podpora inkluzivního vzdělávání, dostupnosti a univerzálního designu.

Jakub Pětioký z Rehabilitačního ústavu Kladruby bude mluvit o telerehabilitaci v domácím prostředí.

Po dopoledni plném přednášek bude následovat jednání ve třech sekcích: Využití ICT při vzdělávání a zaměstnávání osob se zdravotním postižením, Sekce ICT pro osoby se sluchovým postižením a Přístupnost nejen webu.

Výstavní část: Přes 30 vystavovatelů

Výstavní část tvoří důležitou součást konference. Na žádné jiné akci v České republice se nesejde tolik organizací předvádějících kompenzační pomůcky, aplikace, programy a služby pro osoby s rozmanitými specifickými potřebami. Nejvíce je jich určeno pro uživatele se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením, ale i pro lidi s jinými handicapy.

V rámci konference bude tradičně předána Cena Nadace Vodafone Rafael a vyhlášeny budou i výsledky literární soutěže Internet a můj handicap.

Doprovodný program: Čichové pexeso i handbike

Na konferenci bývá i velice zajímavý doprovodný program. Na několika místech – mimo jiné v HR poradně Vodafone se bude například možné věnovat rozvoji kariéry s ohledem na zdravotní omezení.

Nabitá je i sekce v relaxačních zónách. O programu Botanické zahrady Praha jsme psali tady. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i handbike trenažér a trenažér na ruční řízení osobního auta.

Trenažér vyvinuli Heřman Volf z neziskové organizace Cesta za snem spolu s vývojáři společnosti MBtech Bohemia. Stroj má elektromagnetický brzdný systém, který je bezdrátově přes BlueTooth spojen s řídící jednotkou. Ta nejenže zobrazuje reálnou trasu přes video, ale také díky aplikaci dokáže přizpůsobovat odpor kola podle sklonu terénu.

Více o konferenci: www.inspo.cz

 


Přístupnost

Cesta na akci

  • Bezbariérový vstup.
  • Doprovod s asistentem pro nevidomé od metra Vyšehrad.
  • Pro snazší orientaci návštěvníků s těžkým zrakovým postižením bude vchod do Kongresového centra označen mobilním akustickým a hlasovým majáčkem, ovladatelným vysílačem VPN.
  • Pro zpřístupnění prostor konference budou využity speciální Bluetooth vysílače (tzv. beacony), které umožní prostřednictvím aplikace Right-Hear získat základní prostorovou orientaci o rozmístění objektů v interiéru.

Na konferenci

  • Hmatové plánky a 3D model Kongresového centra.
  • Tlumočení do znakového jazyka, ale také simultánní přepis přednášek.
  • Sborník konference v digitální podobě.
  • Slabozrací návštěvníci budou moci prostřednictvím systému Polygraf sledovat na zapůjčeném tabletu (nebo i na vlastním zařízení) prezentace promítané na plátno.
  • Hlasovací lístky jsou ve zvětšeném černotisku, bodovém písmu a hlasovat je možné také elektronicky.
  • Pro distribuci simultánního tlumočení z angličtiny do češtiny bude použita aplikace Speekie, která je k dispozici pro mobilní zařízení s operačními systémy iOS i Android a je plně přístupná i pro uživatele se zrakovým postižením.

 


Velké firmy chtějí víc zaměstnávat lidi s postižením

  • V České republice žije přes milion lidí se zdravotním postižením.
  • OZP tvoří 16 procent lidí registrovaných na úřadu práce.
  • Jen 4 procenta nabízených pracovních pozic jsou pro ně vhodná.
  • Situaci se dnes snaží zlepšovat řada velkých společností a zaměstnancům se zdravotním postižením nabízí podmínky upravené na míru jejich potřebám. Na INSPO proto bude i zaměstnavatelská zóna. Ta má mimo jiné rozptýlit obavy budoucích pracovníků. Ti se často bojí, že zaměstnavatel nevyjde vstříc jejich potřebám a nenabídne jim dostatečnou flexibilitu či třeba částečný úvazek.

„Ve skutečnosti není důvod se práce u velké společnosti obávat, pro lidi se specifickými potřebami naopak představuje velkou příležitost. V zaměstnavatelské zóně, která je novinkou letošní konference INSPO, chceme ukázat, že bariéra mezi velkými zaměstnavateli a osobami s různými druhy omezení je pouze zdánlivá. Máme s nimi spoustu pozitivních zkušeností, které zde představíme,“ prozrazuje Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

 

Foto: archiv konference INSPO

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!