Je to bradavice nebo modřina, myslíme si. A většinou to tak je. Může ale jít i o nádor kůže. K jeho včasnému rozpoznání přispívá i vyšetřovací a preventivní akce Stan proti melanomu, která dnes startuje v Praze. Mediálním partnerem letošního projektu je i naše redakce.

Na pražském Václavském náměstí (na úrovni ulice Opletalova) budou ve Stanu proti melanomu zdarma a bez předchozího objednání vyšetřovat v osmi ordinacích lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Využívána bude ruční i digitální dermatoskopie, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu kožního útvaru. Pacientům s nálezem bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se budou moci obrátit.

Letos se koná již třináctý ročník, tentokrát s mottem „50 odstínů melanomu“. Chce upozornit na fakt, že tento nádor na kůži může „hrát všemi barvami“.

„Populace má zafixováno, že melanom je hnědá skvrna, která se vytváří na kůži nově nebo přeměnou mateřského znaménka. Takových útvarů je sice více než polovina, ale zbytek tvoří nádory tvaru uzlíku, a u některých z nich může převládat jiná barva než hnědá. Jedná se nejčastěji o růžovou, modrou, šedou, černou nebo kombinaci všech uvedených barev,“ říká profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Proto by se nově vzniklé projevy, které mění svoji velikost či barvu, měly nechat zkontrolovat kožním lékařem. Často jsou totiž zaměňovány za bradavici, modřinu či hemangiom – nádorek z cév.

„Na konci roku 2018 Světová zdravotnická organizace WHO sbírala údaje o výskytu nových případů melanomu a úmrtnosti na něj ve 33 zemích světa (včetně Austrálie) za posledních třicet let. Zjistila, že zatímco úmrtí na melanom u žen se i přes nárůst nových případů daří stabilizovat, u mužů prakticky ve všech zemích mortalita stoupá. Jedinou zemí, které se podařilo úmrtí na melanom u mužů snížit, byla Česká republika. Na tomto úspěchu se podílí fakt, že se nám daří mimo jiné i díky preventivním akcím odhalovat melanom dříve. Včasné rozpoznání melanomu je pro prognózu pacienta zcela klíčové. Diagnostika se provádí na základě klinického vyšetření zkušeným dermatologem, zpřesní se použitím ručního nebo digitálního dermatoskopu. Akce jako je Stan proti melanomu, kde ročně vyšetříme přes 4 000 osob, pomáhá prevenci i včasné diagnostice,“ upřesňuje docentka Monika Arenbergerová.

Stan proti melanomu je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci.

Minulý rok onemocnělo maligním melanomem v České republice téměř 2 700 lidí, 110 z nich se poprvé dostavilo k lékaři již v pokročilém stadiu s metastázami. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10 až 29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže.


Stan proti melanomu

  • 6. a 7. května 2019 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova.
  • 13. května v Brně (náměstí Svobody).
  • 14. května v Ostravě (Avion Shopping Park).
  • Vždy od 10 do 18 hodin.

Jaké změny by vás měly přivést do Stanu proti melanomu?

  • Změna barvy nebo velikosti znaménka,
  • černá, neodrůstající skvrna pod nehtem,
  • vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce,
  • nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku,
  • větší množství pigmentových znamének (> 50).

Podrobné informace jsou na oficiálních stránkách projektu www.melanom.cz.

 

Foto: archiv akce Stan proti melanomu

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!