Slunečnice pomohou lidem s roztroušenou sklerózou

V Klimkovicích u Ostravy odstartoval minulý týden třetí ročník osvětové kampaně Rozsviťme Českou republiku. Stovky slunečnic vysázejí po celé republice pacienti s roztroušenou sklerózou a jejich příznivci, aby upozornili na nemoc, která postihuje nervový systém. V Česku je asi 20 000 pacientů.

Na 10. konferenci ke Světovému dni RSky nechyběly Hana Potměšilová, předsedkyně představenstva Revenia a Naděžda Nováková z naší ostravské pobočky.

Osvětová kampaň si klade za cíl podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou a zlepšit jejich možnosti a dostupnost léčby a rehabilitační péče.

Symbolem projektu je slunečnice. Její jadérka představují jednotlivé pacienty, okvětní lístky slunečnice zase aktivity NF IMPULS a pacientských organizací. Stonek symbolizuje zdravou populaci, o níž se potřebují lidé s „ereskou“ opřít a listy na stoncích znázorňují podané pomocné ruce rodiny či přátel. Každé ráno navíc slunečnice otáčí hlavu za sluncem a jde vstříc nové naději – tak, jako pacienti s vážnou diagnózou.

Akci organizuje Nadační fond IMPULS ve spolupráci s pacientskými organizacemi.


Světový den RS

  • Koná se vždy poslední středu v květnu.
  • Byl ustanoven Mezinárodní federací RS a jejími členy pro jednotlivce, skupiny a organizace, které jsou zapojeny do celosvětového hnutí RS.
  • Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem roztroušené sklerózy. Ročně přibyde 700 nových pacientů.

Foto: archiv Revenium

Picture of Naděžda Nováková

Naděžda Nováková

„Neptám se, co mi nemoc vzala, ale na to, co mi dala," říká projektová manažerka ostravské pobočky Revenia Naděžda Nováková. Dlouholeté šéfce místní Rosky a také loňské laureátce Ceny Olgy Havlové diagnostikovali roztroušenou sklerózu v roce 1994. Neúnavná organizátorka nejrůznějších akcí tvrdí, že má štěstí na dobré lidi kolem, velkou oporou je jí celá rodina.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ