Deset let od smrti Michaela Jacksona, nejslavnějšího člověka s vitiligem

Dnes je tomu přesně deset let od doby, kdy ve věku nedožitých 51 let zemřel Michael Jackson, americký umělec. Na tento den také připadá Světový den vitiliga.

Bylo 10. února roku 1993. Ten den se zapsal do dějin médií, jelikož se v USA vysílala talkshow Opry Winfrey, kde byl zpovídán Michael Jackson. Jednalo se o nejsledovanější televizní rozhovor.

Už v té době byla Oprah Winfrey respektovanou televizní moderátorkou. Michael Jackson byl celosvětová hudební a taneční superhvězda, která se v šoubyznysu pohybovala od samého dětství. Kvůli tomu, že byl právě takovou celebritou, ho pronásledoval bulvár a psal o něm různé věci – že si pořídil kosti Sloního muže, že spí v přetlakové komoře, a hromadu dalšího.

„Michaele, necháváš si zesvětlovat pleť?“ zeptala se přímo Winfrey.

„Ne. Mám vitiligo. Jedná se o dědičné onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě pigmentu. Máme to v rodině,“ objasnil Jackson. (Vitiligo má skutečně jedna z jeho sester, zpěvačka Latoya, a syn Michael Joseph junior, přezdívaný Prince.)

V té chvíli se stal pravděpodobně nejslavnějším člověkem s touto kožní nemocí, kvůli které nosíval na veřejnosti často slunečník, aby se nespálil. Díky své léčbě na dermatologii se seznámil se svou druhou manželkou, zdravotní sestrou Deborou Rowe, která je matkou jeho dvou nejstarších dětí. I přes to, že veřejně deklaroval svou nemoc, bulvár nadále spekuloval o jeho motivaci ke změně vzhledu, dokonce občas přišel s tezí, že se Jackson snažil stát bělochem. To samozřejmě nebyla pravda, protože už v samotném rozhovoru s Oprou Winfrey o sobě říkal, že je hrdým Afroameričanem, a jeho dcera Paris se v rozhovoru pro časopis Rolling Stone svěřila, že ji učil vařit tradiční afroamerická jídla a učil ji být hrdou na své černošské kořeny.

Poslední studiové album za svého života vydal v roce 2001, a ačkoliv dál nahrával nový materiál, musel víc času věnovat soudům. V roce 2005 byl uznán nevinným a následně se se svými dětmi usídlil v Bahrajnu. Poté chvíli žil s rodinou ve Francii a Irsku, nicméně nakonec se on i děti vrátili do USA. Následně mu přišla nabídka na padesát koncertů během léta 2009 v Londýně. Lístky byly na všechny koncerty beznadějně vyprodány, ale fanoušci se jich nedočkali – 25. června téhož roku Jackson u sebe doma zemřel na otravu léky. Jeho osobní lékař Conrad Murray byl odsouzen za nedbalost, nicméně byl po několika letech propuštěn kvůli přeplněnosti kalifornských věznic.

Krátce poté, co zemřel, vydal francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo číslo, na jehož titulní straně byla nakreslena Jacksonova kostra s nápisem „Enfin blanc“ („konečně bílý“), ačkoliv pitva existenci vitiliga potvrdila a, jak už bylo řečeno, Jackson se ke svému etnickému původu hrdě hlásil.

Případ Michaela Jacksona a vitiliga tak zapadá do širší mozaiky kožních onemocnění a černochů, kteří je mají. Například v Ugandě bývají albíni oběťmi šikany, jelikož někteří lidé věří, že albinismus je projevem nadpřirozených sil, tudíž je žádoucí albíny zabíjet a používat jejich těla k rituálům. Z toho lze usoudit, že ačkoliv vede tmavší kůže k větší diskriminaci, je-li člověk černoch a má zároveň kožní onemocnění, zesvětlení kůže ho diskriminace nezbaví – ba naopak.

I tak je ale případ Jacksonova vitiliga v mnoha ohledech pozitivní – ukazuje totiž, že člověk s vitiligem může překonat společenské bariéry. I deset let po smrti je Jackson jedním z nejstreamovanějších hudebníků na YouTube a jeho hudební odkaz ovlivnil novou generaci umělců: Beyoncé, Kanye Westa, Sámera Issu a podobně. V neposlední řadě ovlivnil i novou generaci lidí s vitiligem. Koneckonců, v doprovodném filmu k albu Lemonade od zpěvačky Beyoncé si zahrála i modelka Winnie Harlow, která o svém vitiligu otevřeně hovoří.


Vitiligo (latinsky Vitiligo vulgaris) je neinfekční kožní porucha, kdy dochází ke ztrátě melanocytů – buněk tvořících kožní pigment (melanin). U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů, třísel a obličeje. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Název pochází z latiny ze slova vitium, což je vada a vitelis, znamenající bílou barvu. Dne 25. června se slaví Světový den vitiliga. (Zdroj: Wikipedie.)


foto: Zoran Veselinovic, Wikimedia Commons

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!