Dvanáct hodin ve vodách La Manche: skvělý výkon plavkyně s handicapem

Česká plavkyně Markéta Pechová v neděli jako první handicapovaná žena zdolala kanál La Manche. Úžinu mezi Velkou Británií a Francií přeplavala za 12 hodin a 31 minut.

O jejím výkonu, při němž urazila 38 a půl kilometru, průběžně informoval facebookový profil plaveckého klubu TJ Slavia Liberec.

Čtyřicetiletá dálková plavkyně vyrazila brzy ráno z anglického Doveru. Po druhé odpoledne byla už blíže Francii, ale měla před sebou ještě několik hodin v chladné vodě. Cílem byl přístav Calais.

Novinářům pak řekla, že jí velice pomohla skvělá práce lodivoda a krásné počasí. Dobré prý bylo i to, že stihla doplavat za světla.

Pechová, jež ve dvanácti letech přišla o pravou nohu kvůli nádoru na stehenní kosti a měla i další zdravotní problémy, je pětadvacátým českým plavcem, který kanál La Manche zdolal a teprve devátou Češkou.

Inspirante poskytla Markéta Pechová krátký rozhovor díky tomu, že kamarádí s naší kolegyní z Revenia Nicole Fryčovou, bývalou reprezentantkou v plavání.

Povídaly jsme si během jejího návratu domů do Liberce.

Když pogratuluji a probereme okolnosti extrémního výkonu, které si vůbec neumím představit; jako požahání medúzami, bolest ze zimy či nemožnost si odpočinout, ptám se na její motivaci.

Říká, že to byl její dávný, ale trochu mlhavý sen. Že to myslela spíš v legraci, když na otázky, proč tolik plave, odpovídala, že trénuje na La Manche. A že opravdovým cílem se to stalo až před třemi lety.

A dodává, že kdyby se jí tehdy v dětství lékařům nepodařilo zachránit, žádný kanál by dnes nemohla přeplavat. Byla pacientkou nedávno zesnulého profesora Josefa Kouteckého…

„S touhle nemocí je to jako s kanálem La Manche: buď to dáš, nebo se to nepodaří. Důležité je však pro to udělat maximum,“ upřesňuje.

Markéta Pechová nedá na sport dopustit, tvrdí, že jí do života přinesl nový směr a také úspěch. Díky plavání se nakonec vyrovnala i se ztrátou končetiny. „Nikdy to nebude stoprocentní, protože každý měsíc se najde situace, kdy bych tu nohu chtěla mít. Ale už se necítím být Pechová doslova a do písmene. Od té doby, co jsem se s postižením vyrovnala, vidím věci lepší a daří se,“ řekla počátkem srpna pro iDNES.


Markéta Pechová (40)

  • Je první handicapovanou ženou na světě, která přeplavala La Manche.
  • Patří mezi nejlepší české dálkové plavkyně.
  • Žije v Liberci, je členkou klubu TJ Slavia Liberec.
  • Sportovat začala na střední škole. Začínala s atletikou (koule, disk a oštěp), plave od 20 let, nejraději má kraul.
  • Nejdříve závodila s tělesně postiženými plavkyněmi, nyní už soupeří spíš se zdravými závodnicemi.
  • Toužila být zdravotní sestrou. Nakonec vystudovala strojní průmyslovku a vyšší odbornou školu právní.

Zajímavosti o přeplavání kanálu La Manche

  • Jako první ho přeplaval Brit Matthew Webb. V roce 1875 to zvládl za téměř 22 hodin.
  • Jako první Čech uspěl v roce 1971 František Venclovský. Ten z Francie do Anglie doplaval za 15 hodin a 26 minut.
  • V roce 2010 přeplaval za čtrnáct a půl hodiny kanál Francouz Philippe Croizon, kterému po amputaci chybějí všechny končetiny.

Zdroje:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ceska-pechova-jako-prvni-handicapovana-plavkyne-zdolala-la-manche/

https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/la-manche-pechova-plavkyne-handicapovana-kanal-la-manche-lamanssky-rakovina.A190825_081108_domaci_onkr

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/marketa-pechova-la-manche-plavani-handicap-pribeh.A190812_494743_sporty_tof

https://facebook.com/TjSlaviaLiberec/

Foto: archiv TJ Slavia Liberec

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!