Upcycling je trend. Vracet starým věcem nový život však může být nejen záslužné, ale i krásné. Právě proto pozvala letos na jaře česká společnost Plastia, výrobce potřeb pro domov a zahradu, mladé studenty designu do svých skladů a během workshopu jim nabídla staré zásoby jako materiál pro zhmotnění jejich představ. Během dalších dvou měsíců pak vznikaly prototypy praktických i uměleckých předmětů. Ty nejlepší z nich plánuje Plastia v chráněných dílnách vyrobit ve větším množství a využít jako limitované edice reklamních předmětů. V plánu je také uskutečnit dražbu předmětů ve prospěch azylového domu Domov sv. Máří Magdaleny.

Nevyužité háčky, kartáče, fólie a nůžky se proměnily ve šperky, tašky, svítidla a vázy. Co by skončilo ve sběrném dvoře, udělá ještě velkou radost. A navíc pomůže šířit myšlenku udržitelného designu a upcyklace.

Pro Plastii není spolupráce s mladými designéry žádnou novinkou, stejně jako důraz na udržitelnost. Cirkulární ekonomika je přístup, který se v Plastii zabydlel už před mnoha lety. Vyrábět věci tak, aby vydržely co nejdéle, a minimalizovat odpad je tu přirozené. Důkazem může být třeba vermikompostér Urbalive, držitel dvou nejprestižnějších světových ocenění Red Dot Design Award 2018 a Good Design, který dokáže přeměnit kuchyňský odpad na životodárné hnojivo. Výsledkem svěžího studentského přístupu je zase letošní novinka konvička MAX, navržená Maxem Blšťákem, studentem designu zlínské Univerzity Tomáše Bati, během roční stáže v Plastii.

Na workshop Vraťte je do hry, který se v sídle společnosti Plastia v Novém Veselí na Vysočině konal 29. března, byli pozváni studenti magisterských oborů designu z České republiky. Do soutěže pak své výtvory poslalo devatenáct studentů Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V porotě zasedla Lenka Novotná, jednatelka společnosti Plastia, Vladimír Študent, výkonný ředitel Českého ekologického manažerského centra, a významný český architekt a designér Jiří Pelcl. Vítězové soutěže budou vyhlášeni na konferenci Předcházení vzniku odpadů, která se uskuteční 24. října. Kromě finančního ocenění získají licenční smlouvu a možnost absolvovat designérskou stáž přímo v Plastii. Jeden z výrobků – svítidlo Medúza, navržené studentkou Michaelou Kubátovou ze závěsného koše na květináč – a netkané textilie je možné obdivovat na Týdenním SWAPu od 30. září v Prostor39 v Praze.

Desatero udržitelného designu

Vzniklo během workshopu společnosti Plastia se studenty designu, je však určitě inspirací nejen pro profesionální designéry, ale pro všechny tvořivé.

  1. Udržitelnost je důležité celospolečenské téma.
  2. Udržitelnost v budoucnu ještě posílí.
  3. Designér má v rukou obrovskou moc ovlivnit použití výrobku.
  4. Vytvářejte věci, co mají smysl a jsou opodstatněné.
  5. Vytvářejte nadčasové věci, omezte trendovost.
  6. Vytvářejte věci, které dlouho vydrží.
  7. Myslete na snadnou vyrobitelnost.
  8. Myslete na pozdější využití, snadnou rozložitelnost, recyklovatelnost.
  9. „Odpad“ vnímejte jako materiál, co už byl jednou použit.
  10. Spolupracujte napříč obory, naslouchejte odborníkům.

Foto: archiv Plastia

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ