Peter Kyle, britský dyslektický poslanec, reaguje na kritiku svého pravopisu

Poslanec za Labouristickou stranu a volební okrsek Hove and Portslade (který se nachází na jihu Anglie poblíž města Brighton) se ve vlákně na sociální síti Twitter vyjádřil ke své dyslexii a ke kritice toho, jak píše. Informoval o tom server BBC.

Ve vlákně 49letý poslanec popisuje, s jakými útoky se na Twitteru kvůli svému postižení setkal. „Většina lidí mi [chybný pravopis] odpustila, ale stovky jiných nikoliv: pitomec, nemůžete být poslanec, když neumíte pravopis, rezignujte a nechte někoho s mozkem, ať to vezme za vás, a tak dále,“ píše.

Peteru Kylovi dělají problém především homonyma, tzn. slova, která se stejně čtou, ale mají jiný význam. Například border (hranice) a boarder (nastupující do dopravního prostředku) nebo lose (prohrát, ztratit) a loose (volný). Které slovo kam patří, se naučil podle jejich tvarů.

Stejně tak se svěřil, že nesnášel školu. „Odešel jsem bez jakýchkoliv použitelných diplomů, ale vrátil jsem se v pětadvaceti letech a začal znovu. Na třetí pokus jsem se dostal na Univerzitu v Sussexu, o šest let později jsem odešel s titulem a doktorátem,“ popisuje své zkušenosti. Na zmíněné univerzitě vystudoval rozvoj společenství, subdisciplínu rozvojových studií.

„Lidem, kteří mi píšou, aby mi zaměstnanec zkontroloval tvíty, než budou publikovány, s úctou odpovídám: Nikdy! Byl bych raději, kdyby se věnovali něčemu užitečnému, například aby pomáhali lidem, kteří se na nás v nouzi obracejí, a ne aby mi kontrolovali staré nudné tvíty!“ uvedl v závěru.

Peter Kyle není jediným postiženým poslancem v britském parlamentu. Mezi další patří Kylovi straničtí kolegové Marsha de Cordova z okrsku Battersea, jež má zrakové postižení, a Jared O’Mara z okrsku Sheffield Hallam, který má mozkovou obrnu, dále Stephen Lloyd za liberální demokraty z Eastbournu, který je neslyšící, a konzervativci Robert Halfon z Harlow, jenž má mozkovou obrnu a osteoartrózu, a Paul Maynard, taktéž s mozkovou obrnou, který byl zvolen v okrsku Blackpool North and Cleveleys.

Podle Britské dyslektické asociace tvoří dyslektici 10 % populace Velké Británie. Dyslexie je vrozená porucha učení, která se projevuje obtížemi při čtení, psaní a pravopisu. Díky moderním technologiím a individuálnímu přístupu ve výuce se však mohou dyslektici běžně vzdělávat.

 

Foto: Wikimedia Commons / Chris McAndrew

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ