Vyšel film Harriet o bojovnici za práva černochů s epilepsií

Prvního listopadu šel do kin britský snímek Harriet, který pojednává o historické postavě Harriet Tubman, afroamerické bojovnici za zrušení otroctví. Zda film půjde i do české distribuce, není jasné.

Hlavní roli ve filmu režisérky Kasi Lemmons ztvárnila britská herečka Cynthia Erivo. To vyvolalo mezi některými lidmi nevoli, jelikož měla podle nich americkou postavu ztvárnit americká herečka. Původně měla být tato role obsazena Američankou Violou Davis, známou například z filmu Skrytá čísla, nakonec však dostala přednost hvězda filmů Zlý časy v El Royale a Vdovy. Ve filmu dále hrají například Janelle Monáe, Omar Dorsey a Leslie Odom mladší.

Harriet Tubman se narodila jako Amarita Ross někdy kolem roku 1822 do rodiny otroků v americkém státě Maryland. Nikdy nechodila do školy a během dětství a dospívání se musela potýkat s fyzickým týráním ze strany svých majitelů. Jednoho dne hodil náhodný kolemjdoucí těžký předmět po otrokovi, který se snažil vydat na útěk, jenže nezasáhl jeho, nýbrž Tubman, a to navíc do hlavy. Úraz přežila, nicméně si podle historičky Kate Clifford Larson přivodila epilepsii spánkového laloku, jelikož od té doby čas od času upadala do bezvědomí. Ale Tubman trvala na tom, že i v tomto stavu je schopná vnímat, co se kolem ní děje, a brala to jako kontakt s Bohem.

V roce 1849 byla prodána jinému otrokáři, což znamenalo, že byla nucena odejít od rodiny. To se jí samozřejmě nelíbilo a ještě téhož roku uprchla. S pomocí dalších lidí, kteří usilovali o zrušení otroctví, se podílela na tajných přepravách otroků do Kanady (kde bylo otroctví ilegální) nebo do těch států USA, které už otroctví zakázaly. Během občanské války Severu proti Jihu pracovala jako ošetřovatelka a zároveň vedla tažení u řeky Combahee, kde se jí podařilo osvobodit 750 lidí. Ona sama o svém aktivismu říkala: „Osvobodila jsem tisíc otroků a mohla jsem osvobodit tisíc dalších, kdyby jen věděli, že jsou otroci.“

Po válce se angažovala v boji za volební právo žen. Zemřela 10. března roku 1913 na zápal plic. V roce 2016 přednesl tehdejší americký ministr financí Jacob Lew plán, podle kterého měla Harriet Tubman nahradit na dvacetidolarových bankovkách prezidenta Andrewa Jacksona, který zároveň vlastnil 200 otroků. O rok později však nový ministr financí Steven Mnuchin řekl, že to zváží, nicméně to nepovažuje za prioritu.

Film se u anglojazyčných recenzentů setkal převážně s pozitivními reakcemi. Na druhou stranu se na internetu objevily i reakce od samotných postižených, kteří říkají, že epilepsie Harriet Tubman nebyla řádně prezentována nebo že byla prezentována pouze jako boží zjevení, nikoliv jako postižení. Kimberly Foster, autorka vlogu For Harriet a absolventka afroamerických studií na Harvardově univerzitě, řekla ve své videorecenzi: „Doufám, že bude o Harriet Tubman natočeno víc filmů.“

 

Foto: oficiální web filmu

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!