„Jak chutná zlato?“ zeptal se Joe Sabia gymnastky Simone Biles v rozhovoru pro Vogue. „Nevím, vyzkoušíme to,“ řekla Biles, rozepla si bundu a olízla svou zlatou medaili. „Hm, nic moc.“

Simone Arianne Biles je Afroameričanka s občanstvím USA i středoamerického státu Belize. Narodila se 14. března 1997 v americkém Columbusu ženě, která byla údajně závislá na drogách. Protože se nedokázala o děti postarat, putovaly ke svým biologickým prarodičům. Časem Simone adoptovali.

Gymnastice se začala věnovat od šesti let. Učitelé si všimli jejího talentu a podporovali ji. Aby se mohla sportu plně věnovat, přešla do domácího vzdělávání. Původně měla nastoupit na Kalifornskou univerzitu v Los Angeles, ale poté, co odložila zápis na další rok, se nakonec rozhodla pro studium obchodní administrativy na University of the People, vysoké škole nabízející dálkové studium.

Poprvé zazářila na světovém šampionátu 2013 v Antverpách, kde získala bronzovou medaili, ale celosvětový ohlas získala o tři roky později na olympijských hrách v Rio de Janeiru, kde vybojovala čtyři zlaté medaile a jednu bronzovou. Ještě téhož roku se odhodlala ke coming-outu.

„Mám ADHD a beru na něj od dětství léky. Chci, abyste věděli, že věřím v čistý sport, vždy jsem dodržovala pravidla a že to bude u mě platit i nadále, protože fair play je nedílnou součástí sportu a pro mě je taky důležité,“ oznámila na Twitteru. Podle amerických novin Huffington Post se totiž někdo dostal k jejímu lékařskému spisu a neoprávněně ho zveřejnil.

Toto přiznání ji nijak nepoškodilo a gymnastice se věnovala dál. Během dalších tří let se vypracovala natolik, že je dnes nejúspěšnější sportovní gymnastkou historie. Získala totiž nejvíc medailí ze světových šampionátů (25), z toho 19 zlatých. Jejím posledním přírůstkem bylo pět zlatých z letošního mistrovství světa ve Stuttgartu. V letech 2017 a 2018 převzala jako první gymnastka cenu Laureus, označovanou za sportovního Oscara, pro nejlepší sportovkyni roku.

Daří se jí i v osobním životě – po vztahu s hercem Zakem Efronem začala chodit se Staceym Ervinem mladším, který se také věnuje gymnastice. Když se jí tak daří, čeho by ještě chtěla dosáhnout?

„Být vyšší,“ říká 147 cm vysoká gymnastka na kameru pro Vogue, zatímco skáče na trampolíně.

 

Foto: Wikimedia Commons / Agência Brasil Fotografias [CC BY 2.0]

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ