Nastal čas deprese: několik rad, jak pomoci „smutné duši“

Život s depresí nebo jiným duševním onemocněním přináší mnoho problémů, které dopadají nejen na daného člověka, ale i na jeho okolí. Jeho nejbližší tak mohou tápat, jak mu pomoci a jak se k němu chovat, aby nepřinesli víc škody než užitku. Každý je jiný, a co funguje u jednoho, může mít na druhého opačný efekt. Navíc stále existuje stigma, které z deprese dělá osobní selhání jedince a něco, za co je třeba se stydět. Pro člověka je pak o to těžší o svých problémech otevřeně mluvit, a to i se svými nejbližšími. Právě proto jsem se rozhodla sepsat pár tipů pro ty z vás, jejichž blízcí se s depresí potýkají, ať už jde o vašeho partnera nebo partnerku, kamarády, rodinu nebo kohokoliv, s kým jste v pravidelném kontaktu. Možná vám bude připadat, že jde o úplně základní, jasné věci, které jsou potřeba v každém zdravém vztahu, a budete mít pravdu. Pokud však chceme pomoci někomu s depresí, jsou o to důležitější.

1. Neobviňujte

Člověk v depresi má plné ruce práce s obviňováním sebe sama i bez vaší pomoci, takže pokud mu naložíte ještě víc pocitu viny, ničemu tím nepomůžete – spíš naopak. Možná máte ve spoustě věcí pravdu a za svůj stav si může, aspoň částečně, sám, ale není nutné mu to neustále připomínat. Tím samozřejmě nemyslím, že byste měli lhát, chodit kolem citlivých témat po špičkách nebo dělat, že neexistují. Stačí, když se budete snažit k nim přistupovat konstruktivně. Zkuste se například vyvarovat vět: „Proč jsi to nechal zajít tak daleko?“ a místo toho řekněte: „Chápu, že je to pro tebe těžké, ale zkus se nejdřív zaměřit na to, co zvládneš. Já ti budu k dispozici a pomůžu ti.“

2. Ukažte vašemu blízkému, že vám na něm záleží

Tohle může znít banálně, ale jde o velmi důležitou věc. Pokud se z druhé strany nedočkáte reakce, jakou byste si představovali, můžete snadno nabýt dojmu, že je vaše úsilí marné. Ujišťuju vás, že není. Pro člověka s depresí může být těžké vyjádřit vděčnost, kvůli tomu pak pravděpodobně bude mít špatné svědomí a ještě víc se uzavře. Z dlouhodobého hlediska se ovšem každé slovo podpory a každý, jakkoliv nepatrný důkaz, že je pro vás stále důležitý, stává cihlou, která mu postaví cestu zpátky do života.

3. Netlačte příliš na pilu

Snažte se však svou starostlivost nepřehánět. Pokud po člověku v depresi pokaždé požadujete vysvětlení, co se děje, že je tak smutný (což asi bývá docela často), bude se pravděpodobně cítit pod tlakem. Nenuťte ho vysvětlovat věci, kterým sám sotva rozumí. Zdravý člověk si jeho neochotu pravděpodobně zdůvodní tak, že o pomoc vlastně nestojí, když ani není ochotný říct, co má za problém. A vůbec, pravděpodobně žádný problém nemá, je jen líný… Vědomí, že ho takto soudíte, může u člověka v depresi přispět ke zhoršení stavu.

4. Neočekávejte racionální myšlení

Deprese a s ní spojené problémy se u každého projevují jinak, ale rozhodně ovlivní jeho myšlení – úplně stejně jako zlomená noha ovlivní vaši schopnost chodit. Nemůžete proto očekávat, že mozek člověka s depresí bude fungovat bezvadně na základě racionální logiky (tak to ostatně nefunguje ani u zdravých lidí). Pokud mu tedy připomenete, jak je život krásný a jaké má štěstí, že má například přístup k pitné vodě, potravě a bydlení, pravděpodobně mu tím vůbec nepomůžete – právě naopak. Ano, z pohledu logiky je spousta důvodů, proč se radovat ze života a nepoddávat se depresivnímu myšlení i v dnešní složité době. Ale pokud by to bylo tak jednoduché, deprese by neexistovala a psychiatři by byli bez práce – to evidentně neplatí.

5. Buďte trpěliví

Možná, že se o svého blízkého staráte, jak nejlíp můžete, a přesto nevidíte žádné zlepšení. Nenechte se tím odradit. Možná, že se jeho stav ve skutečnosti zlepšuje, ale vy to nevidíte, protože jde o příliš pozvolný proces. Nebo se změny odehrávají jen v jeho hlavě, aniž by se odrazily v jeho chování navenek. I to je však dobrá zpráva. Kromě toho je pro člověka s depresí nesmírně důležitý – možná dokonce nezastupitelný – už samotný fakt, že jste mu k dispozici a snažíte se mu pomoct, jak nejlépe umíte. Je docela dobře možné, že zrovna vy se stanete tím lanem, jež člověka v depresi vytáhne zpátky na zem z hlubin nebezpečných stavů.

Budu moc ráda, pokud vám tyto tipy pomůžou k vybudování a udržení vztahu založeného na vzájemné lásce a úctě, ve kterém se všichni budou cítit dobře bez ohledu na zdravotní potíže.

 

Foto: Pixabay

Marie Štefanidesová

Marie Štefanidesová

Živím se jako překladatelka, kromě toho jsem šéfredaktorkou webu Women of Brno a občas přispívám do dalších médií. Byla mi diagnostikována deprese a úzkostné stavy, přesto mě baví užívat si života, miluju dobré jídlo a pití, čtení, psaní a hraní si v jakékoliv podobě.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!