V lednu zorganizovaly Bellisky v rámci projektu Aliance žen s rakovinou prsu tradiční Terapeutický pobyt mladých žen, které procházejí nebo již prošly onkologickou léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu. 

Zimní pobyt s účastí pacientek i jejich dětí a blízkých pomáhá regeneraci sil. Zároveň umožňuje setkání s odborníky v oblasti gynekoonkologie, psychiky, výživového poradenství i sportu. Je totiž třeba pečovat nejen o psychiku, ale také o tělo, tedy pohybem. Každému je přitom vlastní jiná pohybová aktivita. Bylo možné si vybrat ranní zumbu nebo jógu pro onkopacientky. Protože místní wellness má k dispozici i bazén a výcvik správného plavání proběhl při minulém terapeutickém pobytu s trenérem, mohly jsme se v plavání zdokonalit. Počasí nám přálo, takže došlo i na procházky v krásném prostředí Golf resortu Konopiště, kdy jsme si mohly povídat, sehnout se pro ztracený golfový míček a užít si i lednového sluníčka.

U řady pacientek jde o dědičné nádorové onemocnění a byla jim zjištěna genetická mutace BRCA. Díky setkání s prof. Zikánem tu nacházely odpovědi na své otázky. Vzhledem ke svému mládí se ptají na možné mateřství či antikoncepci, léčbu nebo preventivní zákroky.

Taková setkání však nejsou jen povídáním o rakovině a jejím léčení. Jsou příležitostí navázat nová přátelství, mít radost ze života a plánovat společné aktivity. Bellisky – tedy mladé ženy s diagnózou rakoviny prsu – sdílejí hodně věcí na sociálních sítích. Ale tyto akce jim umožňují osobní kontakt. Díky zabezpečenému hlídání dětí, jež měly pestrý program včetně závěrečného kouzelného karnevalu, si mohly maminky užít připravené akce.

Pro zvládání věcí spojených s touto diagnózou je nadmíru důležitá psychická kondice a pohoda. Takovou vzpruhou byly i přednášky a povídání s onkopsychology – doc. Laurou Janáčkovou, dr. Martinem Pospíchalem a Zuzkou Nemčíkovou. O vlivu naší mysli, prožitků a pocitů existuje řada studií, jež ukazují na vzájemnou propojenost. I vyladěné vztahy s blízkými pozitivně ovlivňují náš zdravotní stav. Je dobré si takové věci občas připomenout a uvědomit si, jaké máme možnosti je ovlivnit.

Aktivity pro Bellisky jsou každý rok zajímavé. Plánují se benefiční večery nebo módní přehlídka, kdy mohou mladé ženy nalézt ztracené sebevědomí. Nebo projekt Zpět do kondice, který pomáhá zlepšit fyzický stav, zasažený léčbou a následnou únavou. Pohyb je totiž důležitý nejen pro kondici, ale i pro psychickou pohodu. Přináší více radosti a dobrých pocitů.

Mezi aktivity Bellisek patří také edukace dívek a chlapců na školách nebo na sportovních akcích, kde hovoří o tom, jak je důležité samovyšetření prsu. Řadě z nich totiž pomohlo zachránit život tím, že byl zhoubný karcinom odhalen včas. Pravidelné samovyšetření prsu znamená i lepší prognózu onemocnění. Šíří také osvětu, že rakovina prsu se netýká jen žen.

Třešničkou na dortu byl dárek všem účastnicím: ručně malované čepice jako symbol uzdravení a štěstí pro pacienty s onkologickým onemocněním přivezla Lenka Šourková z projektu #kolibricipomahaji.

Foto: archiv Bellisky

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzka Nemčíková

Zuzka Nemčíková

Bývalá armádní psycholožka a hlavně nezdolná optimistka, sama říká, že má výcvik na zvládání nadlimitních životních situací. Prodělala třikrát rakovinu prsu, včetně opakovaných recidiv. Jako BRCA pozitivní se jí vrátila také rakovina vaječníků, nyní včetně metastáz. Na své cestě životem jde svou vitalitou příkladem i stovkám dalších pacientek. V roce 2018 otevřela své psychologické poradenství v Žatci, které je zároveň pobočkou spolku Revenium. Svými Pohlazeními pravidelně přispívá do online magazínu Inspirante.cz, ale i v jiných médiích je jako doma. Zuzka miluje běhání, je proslulou účastnicí seriálu RunTour, kde sbírala dojmy i trofeje. Největší výhrou je však její manžel Miloš, který jí drží palce ve všem, do čeho se pustí.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!